Very High Speed Club special event in mei

Very High Speed ClubDe Very High Speed Club (VHSC) werd opgericht op 1 mei 1961. Ter herinnering aan de  60ste verjaardag van de VHSC is de special event call OZ60VHSC in de maand mei actief. Oprichters van de VHSC waren destijds PA0LXL, DL1XA, and DJ4KW. Zij zochten operators die gedurende tenminste 30 minuten 40 woorden per minuut (WPM) konden opnemen. Daarmee wilden ze CW in het algemeen en QRQ (high-speed) morse in het bijzonder bevorderen.

Lees meer

Het “geomagnetische storm-seizoen” is over

Geomagnetische stormseizoenIn juni en juli zijn er vaker DX-openingen op 6 meter via sporadische E. Deze voortplanting over lange afstanden komt voor tijdens stille geomagnetische omstandigheden. Deze 2 maanden staan ​​bij Amerikaanse DX-ers op 6 meter dan ook bekend als de meest productieve tijd van het jaar. Dan zien ze namelijk DX tot wel 8.700 mijl of 14.000 km. Het geomagnetische storm-seizoen is nu over.

Lees meer

Interesseonderzoek 2021 uitkomsten gedeeld met afdelingen en commissies

Samenvatting uitkomsten van het leden interesseonderzoek 2021

In 2016 is voor het eerst een interesseonderzoek gedaan onder de leden van VERON. In 2021 is deze herhaald en hebben 1370 leden de moeite genomen om de enquête in te vullen. Dankzij deze grote betrokkenheid van de VERON-leden is het betrouwbaarheidsniveau van de resultaten 99% met een foutmarge van 3%. De afdelingsbesturen en commissies hebben inmiddels een volledig rapport ontvangen waarmee zij samen met hun leden de uitkomst kunnen verwerken in de activiteiten van de afdeling en commissie.

Lees meer

WieWatWaar de vraagbaak en naslagwerk voor de afdelingssecretaris

WieWatWaar de vraagbaak en naslagwerk voor de afdelingssecretarisNu de meeste afdelingen de huishoudelijke vergaderingen hebben gehouden zijn er meerdere wisselingen binnen de afdelingsbesturen. Speciaal voor de nieuwe bestuurders is via het afdelingenforum de WieWatWaar te downloaden. Deze vraagbaak is in april 2020 nog geheel herzien. Natuurlijk is de WieWatWaar ook te gebruiken als naslagwerk voor de zittende afdelingsbestuurders.

Lees meer

Grondstation Spaanse URE satelliet geautomatiseerd

Grondstation Spaanse URE satelliet geautomatiseerd

Grondstation Spaanse URE satelliet geautomatiseerdDe afgelopen weken is hard gewerkt aan de automatisering van het grondstation van de Spaanse URE satellieten. Dat bevindt zich in het hoofdkantoor van de Unión de Radioaficionados Españoles (URE) aan de Monte Igueldo-straat te Madrid. Momenteel is de automatisering volledig afgerond.

Lees meer