Radioboeken voor de lange winteravonden

HET INTER-NET VAN DE 19de EEUW IN BELGIË

Radioboeken voor de lange winteravondenVoor liefhebbers van radioboeken voor de lange winteravonden is er een nieuw boek uit van Fons Vanden Berghen (Halle). De auteur is in België bekend als grote verzamelaar van historische telecommunicatie-apparatuur. Maar ook van zijn vele voordrachten en tentoonstellingen en website. Het is ondertussen al zijn vierde boek. De titel van de nieuwe uitgave luidt ‘Het inter-net van de 19de eeuw in België’.  Hierin beschrijft hij in het eerste deel de aanloop, de start en de verdere uitbouw van het telegrafiegebeuren in België vanaf de jaren 1840. De telegraaf via draad (de voorloper van de draadloze telegrafie en zo dus ook van de radio) was toen een echte ‘revolutie’ voor de mensen. Boodschappen konden vanaf toen opeens verzonden worden ‘met de snelheid des bliksems’.

Het boek start met een blik naar de pioniers gevolgd door een overzicht van de vroege ontwikkeling van de elektriciteit. De telegrafie was immers de allereerste algemeen verspreide toepassing van de elektriciteit. Dit was zelfs decennia vóór er sprake was van de elektrische lamp bijvoorbeeld. Naast de vrij gedetailleerde en chronologische historische beschrijving heeft hij ook aandacht besteed aan de 19de-eeuwse telegraafzegels en telegrammen.

Illustraties van bijzondere toestellen

In het tweede deel beschrijft Fons in het kort de toestellen die in die periode in België in gebruik waren. Dit deel wordt geïllustreerd met een 70-tal mooie en sprekende foto’s van toestellen uit de 19de eeuw. Alle afgebeelde toestellen komen uit de collectie van de auteur.  Bovendien wordt alles verluchtigd met een 90-tal illustraties. Het boek is ongetwijfeld uniek in zijn genre. Nooit voordien werd er gepubliceerd over het ontstaan en de groei van de telegrafie in België. De vele foto’s van de apparaten maken het bovendien nog interessanter.

Het nieuwe boek is in kleur gedrukt op A4 formaat en beslaat 84 pagina’s. De prijs bedraagt  € 20 en de verzending (BPost) bedraagt € 8,70. Als je interesse hebt neem dan rechtstreeks contact op met Fons via fons.vandenberghen@telenet.be. Voor meer info zie: telegraphy.eu

Alle 51 exposities die Vanden Berghen organiseerde of aan deelnam met zijn verzameling staan opgesomd in bijlage 1 van zijn tweede boek. De allereerste tentoonstelling van auteur Fons Vanden Berghen vond plaats in mei 1993 op de vakbeurs Flanders Technology in Gent, terwijl zijn grootste tentoonstelling in het Brussels 44 Centre in hartje Brussel liep van september 1998 tot januari 1999. Deze tentoonstelling besloeg een oppervlakte van niet minder dan 600 m².

MORSUM MAGNIFICAT

Ben je al langer met het radioamateurvirus besmet? Dan herinner je je wellicht het ooit zeer populaire blad Morsum Magnificat. Morsum Magnificat werd in de beginjaren uitgegeven door twee Nederlandse radioamateurs: Rinus Hellemons (PAOBFN) en Dick Kraayeveld (PA3ALM heden PA8DWN). Later voegde zich Tony Smith (G4FAI) bij de redactie om hen te helpen een Engelse editie uit te brengen. Na het overlijden echter van Rinus Hellemons (PAOBFN) hielp Geoff Arnold (G3GSR) – ooit de uitgever van Practical Wireless – met de publicatie van Morsum Magnificat.

Vrij te downloaden voor persoonlijk gebruik

Daarna verschenen de laatste 28 edities onder redactie van Zyg Nilski (G3OKD). Wil je alle 89 Engelse uitgaven nog eens nalezen? Copyrighthouder Zyg Nilski (G3OKD) heeft toestemming gegeven dat alle uitgaven vrij zijn te downloaden voor persoonlijk gebruik. Inmiddels zijn alle 89 edities van Morsum Magnificat (tot maart 2004) te vinden via  www.n7cfo.com/tgph/Dwnlds/mm/mm.htm.

Ook gratis te downloaden zijn de speciale publicaties van Morse Magnificat:  The Story of the Key, by Louise Moreau W3WRE, Key WT 8 Amp Worldwide Survey Results, by Tony Smith, The Morsum Magnificat Q & Z Codebook en A consolidated Index covering all issues 1 to 89.

Je vindt er ruim 4000 pagina’s leesvoer en nostalgie voor elke CW-fanaat, uitermate geschikt voor lange en donkere winteravonden.

 

HISTORISCHE RADIOBOEKEN

Radioboeken voor de lange winteravondenDe Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio NVHR heeft op zijn website een grote bibliotheek van radioboeken. Onder andere 5151 tijdschriften en 1581 boeken staan online. Daarnaast staan nog enkele honderden boeken niet online, maar individuele kopieën kunnen worden opgevraagd bij de bibliothecaris.

Iulian Rosu YO3DAC/VA3IUL heeft uit deze weelde en uit nog een aantal andere bronnen een selectie gemaakt. Ook een aantal artikelen over RF Basics and Theory van Iulian zelf vind je op zijn website.

Veel leesplezier!

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ