In Electron van november 2023

Electron november 2023Binnenkort valt Electron van november 2023 op de mat. In deze uitgave lees je onder andere over:

 • IARU R1-conferentie Zlatibor
 • Examen CBR Florian PD5EAR
 • Elfstedencontest 2023
 • POTA-activatie
 • HamCation 2024
 • De BC-611
 • Jan Corver: vader van het radioamateurisme
 • Weerstation 1.2

Lees hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto:  Uit het artikel over de POTA-activatie. Zie pagina 508.

Uitgelicht

Examen CBR Florian PD5EAR

Florian Beijers eerste blinde geslaagde voor radioexamen CBR

Florian Beijers PD5EAR

Sinds kort heeft Florian Beijers zijn call: PD5EAR. Hij is de eerste radioamateur met een visuele beperking die het nieuwe zendexamen bij het CBR haalde. De Arnhemmer is apetrots op zijn N-registratie en gaat zo snel mogelijk aan de slag. De apparatuur en een antenne voor draagbaar gebruik heeft hij al. De vaste antenne voor de shack ontbreekt nog.

Het was zeker een project om alles voor te bereiden voor een voor mij toegankelijk examen,” lacht Florian. “Ik had hulp nodig om het voor elkaar te krijgen, maar ik ben blij dat het uiteindelijk lukte.

De apparatuur staat er intussen: een Kenwood 590, een Diamond-voeding die hij van iemand kon overnemen, en een mooie startersantenne. “Ik moet alleen nog uitdokteren hoe dat alles aan te sluiten, maar ik ben al eens bij op de afdelingsavond geweest waar mensen me willen helpen.”

Water door de Rijn

Voordat de 31-jarige Arnhemmer zijn examen kon doen, stroomde er nogal wat water door de, in dit geval, Rijn. “Woensdag 6 september was het uiteindelijk zover. Ik had geluk dat het CBR een paar straten bij mij vandaan zit. Na enig slalommen met mijn stok langs de auto’s met examenkandidaten, kon ik uiteindelijk veilig naar binnen.

Maar alles begon al veel eerder, namelijk in mei, toen Florian besloot zendamateur te worden. “Ik zag dat de examens per 1 juli zouden overgaan naar het CBR. En ik zag de bui al hangen: die weten vast niet wat ze met een blinde aan moeten. Het is per slot van rekening geen autotheorie of iets dergelijks.

Lees dit boeiende artikel verder in Electron!

POTA-activatie

Endfed als inverted-V

Zondag 1 oktober stapten Adrie PD3AR en ik in de auto om in Wassenaar bij de boerderij van duingebied Meijendel (X6100) een POTA-station (Parks on the Air) te activeren.  Rond 12 uur stond ik bij het QTH van Adrie om hem op te halen.

In Wassenaar was er file vanaf de rotonde naar het parkeerterrein, maar na vijf minuten wachten konden we door de slagboom gaan. Echter net voor het parkeerterrein moesten  we in de ho-ijzers: Er hing een rood-witte balk op 2,60 meter hoogte en mijn bus is 2,85 meter! Kun je het niet proberen, vroeg Adrie? Nou, écht niet, ik denk het niet.

De beheerder van de boerderij maar gebeld, en die gaf een hint hoe de balk te omzeilen. Zo kwamen we op het parkeerterrein bij een lege plek. Mast, setje, antenne en andere benodigdheden uitgeladen en meegenomen naar de boerderij.

Omdat het vanmiddag nog steeds uitzonderlijk lekker weer was en het terras vól (er was een tafeltje voor ons gereserveerd) besloten we toch maar om achter het restaurant aan de personeelstafel plaats te nemen.

Lekker vrij van de drukte, mastje kon simpel aan een van de palen van de overkapping geknoopt worden met behulp van een paar korte spanbandjes.

Een paar kabelbindertjes aan de top van de mast en de endfed als inverted-V opgehangen, eind met een touwtje aan de andere kant van de overkapping. Rol coaxkabel op het dak en een kort stukje naar de tafel. Op de tafel een 7Ah-loodaccublok als voeding voor de Xiegu X6100 QRP-set van Adrie.

Lees dit leerzame artikel verder in Electron!

Maar ook te lezen in Electron november 2023

 • De vaste rubrieken NL-Post, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?
 • Draadjes van onderdeeltjes haaks ombuigen
 • YOTA 2023
 • Nieuwe leden
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?