In Electron van november 2022

Electron van november ligt bijna op de mat. In deze uitgave onder andere aandacht voor een aantal onderscheidingen, de Gouden Antenne voor Anton Mandos (ON6NL) en een VERON Gouden Speld voor Han Jenniskens (PA0JEN).

Natuurlijk brengt Electron ook weer artikelen over technische onderwerpen. Onder andere over het vernieuwde logboekprogramma Journaal, de bijzondere Quadrifilar Helix-antenne voor de ontvangst van weersatellieten en de reparatie van de YO-100-oscilloscoop.

Lees hier een korte vooruitblik.

Op de voorpagina van Electron november 2022: leerling van de scholengemeenschap Het Heerenlanden in Leerdam oefent morse op de jeugdradiodag met radioamateurgroep De Steendert.

Uitgelicht

Bijzondere onderscheidingen

Anton Mandos (ON6NL, links) en Jan Stadman (DJ5JAN/PA1TT)

Op vrijdag 26 augustus ontving Anton Mandos (ON6NL) de Gouden Antenne tijdens 54e DNAT-dagen uit handen van burgemeester Pannen van de Duitse stad Bad Bentheim. Hij ontving deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de organisatie Artsen zonder Grenzen. Voor deze organisatie houdt hij zich bezig met opzetten van communicatienetwerken en geven van cursussen over het onderhoud ervan.

Tijdens de bijeenkomst op 6 september van VERON-afdeling Breda ontving Han Jenniskens (PA0JEN) van HB-lid Rob Hardenberg (PE1ITR) een VERON Gouden Speld voor zijn tomeloze inzet voor de afdeling. Rob organiseert onder meer workshops en meetavonden, geeft velen advies over QO-100, digitale techniek, microprocessoren en zelfbouw-SDR-radio’s. Bovendien leidt hij menig aspirant-zendamateur op voor het radio-examen.

De VERON-webredactie feliciteert Anton en Han met hun welverdiende onderscheidingen.

Logboekprogramma Journaal

Al tientallen jaren kun je op de VERON-website het logboekprogramma Journaal downloaden. Dat programma heeft een grote upgrade ondergaan, met veel nieuwe functies en gebruiksmogelijkheden. Het Journaal is in principe een logboek, maar kan nu voor veel meer doeleinden ingezet worden. Zo kun je het onder meer gebruiken tijdens contesten en beschikt het zelfs over een callgever en een ingebouwde morsetrainer. Evert Beitler (PA3AYQ) beschrijft in de novemberuitgave van Electron alle mogelijkheden en vernieuwingen.

Ontvangst van VHF-weersatellieten

Rond de 137 MHz vinden we nog steeds de analoge uitzendingen van weersatellieten zoals de die van de NOAA- en Meteor-series. Deze zogenaamde ‘Low Earth Orbit‘-satellieten konden ooit uitsluitend met draaibare richtantennes ontvangen worden. Dat is gelukkig niet meer zo. Met een goede ontvanger en bijvoorbeeld een Quadrifilar Helix-antenne (QFH) kan je deze satellieten van vlak na ‘opkomst’ tot vlak voor ‘ondergang’ ontvangen, zónder de antenne te hoeven richten. In de ‘VHF en hoger’-rubriek wordt deze QFH-antenne uitvoerig besproken.

Reparatie van de YO-100

YO-100

Gerepareerde YO-100

Ergens eind 2017 ontving Frank Waarsenburg (PA3CNO) een Yaesu FT-101E in bedenkelijke staat. Dat leverde hem een project op om het apparaat weer in werkende staat te krijgen. Frank raakte hierdoor op slag verliefd op die oude techniek.

Op enig moment wist hij ook een YO-100 op de kop te tikken, een soort oscilloscoop met ingebouwde dubbeltoongenerator, waarmee je de FT-101 en eventueel aangesloten lineair optimaal kunt afregelen. Ook dit apparaat had een opknapbeurt nodig. In zijn artikel in Electron beschrijft Frank hoe hij de klus klaarde.

Maar ook te lezen in Electron november 2022

 • Een uitgebreid verhaal van Ferry Habraken (PE1LDS) over 40 jaar als radioamateur
 • Jeugdradiodag van 28 september
 • CGR-weekend Dennenheul 2022 van 18 t/m 21 november
 • NL-post, met onder meer een uitleg over ‘split frequency‘-ontvangen en de ‘Fox-Hound‘-mode van FT8
 • Vossenjagen, met daarin een terugblik op de DNAT-vossenjacht
 • HF-rubriek, waarin je bijvoorbeeld een verslag leest van de HF-dag op 17 september in Eefde
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?