Rob Hardenberg, PE1ITR heeft in 1981 als 15 jarig zijn D-machtiging gehaald. De behandeling van de aanvraag duurde net tot voorbij zijn 16e verjaardag en op 27 juni 1981 maakte Rob de eerste verbinding met de callsign PD0LJX gemaakt.
Ouders zagen deze activiteiten met zorg aan
Al sinds 1978 maakte Rob zenders en ontvangers voor de 3 meter band. Zijn ouders zagen deze activiteiten met zorg aan en regelde dat Rob op bezoek kon bij PA0GU en PA0NDS, die zij kende van de lokale dansclub. Bij PA0NDS kreeg hij een aantal Electrons mee en het advies advies, als je meer wil weten over radiotechniek is het een idee om lid te worden van de VERON. Dit werd gedaan en de eerste VERON afdelingsavond was de oprichtingsvergadering van A53 de afdeling Helmond.
In 1983 PE1ITR QRV
In 1983 behaalde Rob zijn C-machtiging en al snel was PE1ITR qrv met een zelfbouw all-mode 2m tranceiver. Zelfbouw is altijd een belangrijk onderdeel geweest en alle zenders, ontvangers, antennes en ontvangsversterkers zet Rob zelf in elkaar. Hierbij hebben de 6m, 4m, 2m en 70cm banden altijd speciale interesse gehad. Rob is actief met weak signal, dx-ing, contesten, meteorscatter, moonbounce, amateurtelevisie, satellieten, dxpedities teveel om op te noemen. Wanneer er een sporadische-E opening is op 2m laat hij alles uit zijn handen vallen om verbindingen te kunnen maken.
Rob heeft elektrotechniek en personeelsmanagement gestudeerd. In het huidige werk is hij werkzaam als Productowner voor een bedrijf dat software maakt voor de Jeugdzorg en Gehandicaptenzorg.
PE1ITR voorzitter van de VERON VHF en hoger commissie
Naast lid van het Hoofdbestuur is Rob ook voorzitter van de VERON VHF commissie en VHF contestmanager. Rob is ook lid van de Werkgroep Overleg Overheid (WOO) en vanuit deze hoedanigheid ook deelnemer in het Amateuroverleg. Rob representeert de VERON in de IARU-R1 C5 commissie. Dit is de IARU commissie voor VHF en hoger zaken. Rob is ook lid van de IARU-R1 C5 contest werkgroep en projectleider voor de verdere ontwikkeling van de IARU contestrobot.
Belangen amateurdienst belangrijke drijfveer
Amateur radio is een belangrijke activiteit die bijdraagt aan de persoonlijke onwikkeling binnen de STEM velden. In het bijzonder voor de RF Technologie. Radio experimenten uitvoeren op de VHF en hoger banden is leuk en vooral ook heel leerzaam. Rob wordt enthousiast als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op deze banden waardoor de grenzen opgezocht kunnen worden en records worden gebroken. Te denken aan nieuwe onderdelen, digitale technieken, verbeterde informatievoorziening over de actuele radio propagatie situatie enzovoorts.
Het is bekend dat er vanuit marktpartijen druk ligt om de hogere frequenties voor eigen doeleinden te gebruiken. Opkomen voor de belangen van de amateurdienst en amateur satelliet dienst is voor Rob een belangrijke drijfveer.