PA3CWS-Peter-de-BruijnAlgemeen Penningmeester en lid van het Hoofdbestuur, Peter de Bruijn (1959) PA3CWS, was al vroeg geïnteresseerd in het zelf maken van elektronische schakelingen. Na de eerste kristalontvanger en de Philips EE bouwdozen volgden al snel kleine FM zendertjes en het eerste 27 MHz bakkie (ponycb78 ).

Op de zolderetage van zijn ouders te Amersfoort had hij zijn eigen domein waar de weg naar het dak voor de antennes niet ver was, en de bouw en het gebruik van 3 meter FM zenders zowel met buizen en transistoren ongestoord kon plaatsvinden.

Na een korte hernieuwde kennismaking met de nu legale 27 MHz in 1980, werd toch maar besloten de hobby serieuzer aan te pakken door de amateurmachtiging te gaan halen. Peter werd ik lid van de VERON en tevens werd met succes door mij deelgenomen aan de voorjaarsexamens in 1981 te Utrecht voor C en D en de roepnaam PE1GLN verkregen.

De eerste tijd was zijn interesse vooral DX’en op 2 meter, wat hij deed met zijn FT290R, QQE0640 eindtrap en 16 elements F9FT. Later werd er een (Elektuur) 70 cm transverter met eindtrap en 21 elements F9FT aan toegevoegd.

Ondertussen was de ouderlijke woning in Amersfoort verlaten en woonde Peter in Hoevelaken.

Om wat extra hobby mogelijkheden te krijgen heeft Peter deelgenomen aan de morse cursus van de afdeling Amersfoort (gegeven door Koos PA3BJV). In het voorjaar van 1983 werd door hem met succes het morse examen afgelegd. Vanaf nu werd de roepnaam PA3CWS, wat altijd zo is gebleven.

De eerste ervaring met de HF banden deed Peter op met een oude TS510 en een vertical 14AVQ. Met morse heeft hij overigens na een paar eerste QSO’s nooit meer iets gedaan.

Na de nodige SSB verbindingen op de HF banden had Peter het wel gezien en is hij zich  op VHF en hoger gaan richten. Er werd een 23cm transverter gebouwd en op het dak werd een schotelantenne  gezet.

Rond die tijd kwamen de eerste ontwerpen van FM Amateur Televisie 23CM zenders en FM ontvangers beschikbaar. Deze werden door Peter fanatiek nagebouwd.

Gegrepen als hij was door de mogelijkheden met amateur televisie werd later door Peter samen met Chris PA3CRX, Hans PE1CKK en Hans PE1CYU de ATV omzetter PI6ATS gebouwd. Deze is, na wat omzwervingen in Hilversum, nog steeds te Soest in de lucht.

Tegenwoordig is Peter QRV met amateurtelevisie op 23 cm 13 cm en 6 cm vanuit huis en portabel op 6cm en 24GHz. Af en toe wordt nog wel wat op HF met draadantennes gewerkt en het nodige zelf gebouwd.