Bouw zelf een Low-Cost Kids-Signaalzoeker

Ontdek de geheimen van de onzichtbare wereld met de Low-Cost Kids-Signaalzoeker van Richard (PE0RIG)

Bouw zelf een Low-Cost Kids-SignaalzoekerDeze signaalzoeker is eenvoudig te bouwen door kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Het is een succes verzekerd project, vooral in de vakantie tijd. Kinderen zijn er de hele vakantie mee bezig dingen te onderzoeken. De signalen die er mee te ontvangen zijn maakt de jeugd nieuwsgierig naar techniek en wat techniek in houd. Er zijn kinderen die nu pas ontdekken hoe leuk en interessant de techniek is.

Ik heb de schakeling uit getest met kinderen in de leeftijd van 10-11 jaar. Ze mochten het apparaat een dag mee om uit te zoeken wat er allemaal te horen is op straat en in huis. Ze hadden de signaalzoeker nog maar tien minuten in hun bezit, of ze waren al weer bij mij aan de deur met de mededeling, kom eens mee we hebben pratende mensen ontdekt. Ik liep met de kinderen mee, en aangekomen op de plek waar het signaal te horen was hoorde ik inderdaad gepraat door elkaar. Vermoedelijk een lekke telefoon kabel in de grond, maar de kinderen vonden dit zeer interessant.

Jeugd Commissie activiteitenVervolgens gingen de kinderen op zoek naar meerdere signalen, zo als detectie lussen in het wegdek, schakelende voedingen, TV toestellen, GSM telefoons, bepaalde soorten speelgoed, detectie poortjes en nog veel meer. Er is nog heel wat te ontdekken voor deze kinderen want er zijn een hoop signalen te horen in en rond het huis. De kinderen worden er door geprikkeld want de ouders informeerden later of een dergelijk apparaat ook in de winkel te koop is.

Kinderen zijn nieuwsgierig en maken er zelfs een spelletje van. Ze waren er de hele dag mee aan het uitpijlen. Zo ontdekken de kinderen dat er ook nog een onzichtbare wereld bestaat die wel te horen is en niet te zien, dat vinden zij spannend.

Het apparaat is ook voor de zendamateur goed te gebruiken om lokale storingen op te sporen. Zo heb ik al heel wat storingen bij mij in de buurt op gespoord.

De materiaallijst

signaalzoeker-materiaal

 

De opbouw

De bouw is eenvoudig van opzet, en kind vriendelijk. Het geheel is opgebouwd op een plankje hout multiplex van 160mm x 60mm x 10mm. Er worden vervolgens messing punaises volgens tekening 1 in het plankje geslagen met een kleine hamer.

signaalzoeker-tekening-1

Vervolgens worden de punaises vertind en de bedrading op de punaises gesoldeerd volgens tekening 2.

signaalzoeker-tekening-2

Daarna worden de componenten op de punaises gesoldeerd volgens tekening 3 t/m 5. Let op de plus en min van de componenten.

signaalzoeker-tekening-3

De transistoren BC547 moeten zo gemonteerd worden dat na montage de tekst zichtbaar is. ( dus tekst naar boven ) De schakelaar om de signaalzoeker in te schakelen is super low cost. Ik gebruik daar voor een paperclip die ook op een punaise wordt gesoldeerd. Vervolgens buig ik de paperclip met een platbektang een klein beetje omhoog zodat hij aan een kant vrij komt te liggen van de andere punaise, zie tekening 5.

signaalzoeker-tekening-4

Nu wordt de batterij houder en de koptelefoon chassis deel op het plankje gelijmd met twee componenten lijm, ik gebruik daar voor BISON KOMBI SNEL, de twee componenten lijm goed mengen gedurende 3 minuten. Als de lijm is uit gehard, en de batterijhouder en koptelefoon chassis deel zitten goed vast wordt de bedrading op de batterijhouder aangesloten en op de koptelefoon chassis deel, let er op dat het chassis deel zo aangesloten wordt dat de beide koptelefoon elementen in serie staan, de koptelefoon heeft dan een DC weerstand van 65-75 Ohm.

Vervolgens wordt het antennetje gemaakt van 30 cm lasdraad van 1 mm dik. Aan het antennetje wordt een oog gebogen van 20 mm diameter. Dit noemen we een “safety loop”, dit is voor de veiligheid van de kinderen noodzakelijk om te voorkomen dat ze elkaar in de ogen prikken en dat het antennetje niet in het stopcontact gestoken kan worden.

signaalzoeker-tekening-5

Er wordt een gaatje van 1mm in de kopse kant van het plankje geboord, en daar wordt het antennetje in gestoken en gelijmd met twee componentenlijm, let op dat het antennetje geen contact met een van de punaises, dus boren tussen de punaises. ( zie tekening 4 en 5 )

Vervolgens wordt er een draadje gesoldeerd aan het antennetje en de punaise waar de anode en de kathode van de beide germanium dioden aan zitten. Zie tekening 4 en 5.

Verder spreekt het schema voor zich. De batterij gaat zeer lang mee, de stroom is maar 1 mA.

signaalzoeker-schema

Veel succes met de bouw van de Low-Cost Kids-Signaalzoeker.

73, Richard (PE0RIG).