VERON contest log en meer door Evert (PA3AYQ)

Aanbevolen door de contest-managers voor de PA-Beker en PACC contesten


VERON PA-beker contest programma van PA3AYQ (2021 versie)

In het tweede weekeinde van november is er op de zaterdag (CW) en de zondag (SSB) de PA-beker contest. Verbindingen maken met zoveel mogelijk Nederlandse stations op de 40 en 80-meterband. Uitwisselen rapport en regionummer. Daarbij is de multiplier het regionummer. De contest begint elke dag om 10.00 uur Nederlandse tijd en duurt maar enkele uren. Een van de ‘gezelligste’ contesten. Voor de Novice ideaal om ook eens met het contesten kennis te maken en voor de afdeling punten te verzamelen voor de afdelingscompetitie.

PA-beker contestHet probleem voor het maken van een log hoeft er niet te zijn. De VERON heeft voor deze typische Nederlandse contest een eigen logprogramma gemaakt geschikt voor elke Windows computer. Daarmee is het voor iedere deelnemer uiterst eenvoudig geworden om een log in te sturen in het gewenste Cabrillo formaat.

Er is vergeleken met de vorige versie weer veel veranderd. De gebruikers interface (vooral schermweergave) heeft een metamorfose ondergaan. Ook is de interne structuur gewijzigd. Alle QSO’s kunnen nu ook geselecteerd en als CSV, ADIF of TXT file worden opgeslagen om gebruikt te worden voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld het maken van etiketten voor QSL kaarten. Er kan een keuze worden gemaakt uit 9 lettertypen. Ook de achtergrond kleur kan uit 10 kleuren worden gekozen. Zo kan iedereen het werkscherm optimaal mogelijk leesbaar instellen.

Het PA-beker logprogramma is voor iedereen (weer een VERON-service) gratis te downloaden. Het is onderdeel van Journaal 2021 software. Het is een ZIP bestand. Alleen uitpakken in een mapje en het is klaar voor gebruik. Installatie handleiding downloaden.  Het programma kan ook op een USB stick of schijf worden gezet en werkt daarop prima. Het kan dus overal naar meegenomen kan worden. Een geïllustreerde zeer uitgebreide handleiding is bijgevoegd in het ZIP-bestand.

Door Evert Beitler, PA3AYQ

VERON Contest Logger 2021

Contest Logger 2021Evert PA3AYQ heeft speciaal voor de PACC contest een log programma ontworpen en maakt onderdeel uit van het Journaal 2021 pakket.

Dit log programma doet wat het belooft. De bij een contest behorende administratie wordt namelijk keurig verzorgd door dit programma. Het is gemaakt voor iedereen die aan de PACC contest wil deelnemen en probleemloos no nonsens een log wil maken en insturen.

Gebruik

Een groot voordeel van dit VERON PACC contest log programma is dat het zeer eenvoudig in gebruik is. Iedereen kan er mee werken. Niks geen moeilijk gedoe. Binnen enkele minuten draait het op elke Windows computersysteem. Voor de aanvang van de contest de contest gegevens invullen en daarna kan je direct aan de gang met logs inbrengen. Klaar. Met natuurlijk de noodzakelijke gemakken die het programma je biedt . De benodigde administratie, een juiste Cabrillo file maken, doet het programma verder geheel automatisch precies naar de wensen van de contest manager.

Het programma kan je gebruiken direct tijdens de contest naast de set. Dat heeft als voordeel dat alle informatie direct beschikbaar is. Geen ‘we work before’ van het tegenstation bij een aanroep omdat je dat direct kan zien. Bovendien heel veel directe informatie over land, multiplier enz.. Er zijn daarvoor belangrijke databases bij het programma gevoegd. Maar de logs kunnen ook later worden ingebracht wanneer je maar wilt. Maakt allemaal niets uit. De software ondersteunt het allemaal.

Leesbaarheid

Contest Logger 2021Een goed leesbaar scherm is prettig werken toch? Mooie strakke ingave velden met duidelijke grote letters op het monitor scherm zodat je niet nog eens extra moet kijken of het wel goed is ingebracht. Geen overbodige informatie waar je alleen maar last van hebt. Je kan zelf kiezen uit 16 (!) achtergrond kleuren.
Daarbij kan het werkscherm ook nog op elk gewenste grootte en elke plaats worden ingesteld. Ideaal voor kleine (laptop) schermen. Kies zelf maar wat je het prettigst of duidelijkste vindt.

Na afloop van de contest kunnen er van de log allerlei selecties worden gemaakt die als TXT, ADIF of CSV files opgeslagen of afgedrukt en verzonden kunnen worden. Er is ook duidelijk aangegeven hoe je het Cabrillofile direct naar de contest manager kan versturen.

Hoe eenvoudig het VERON PACC contest log programma ook werkt en er uitziet, het biedt heel veel functies en mogelijkheden. Daarom is er een gebruiksaanwijzing bijgevoegd (PDF) van 34 geïllustreerde pagina’s waar alles uitgebreid in beschreven staat. Het is uiteraard rechtstreeks te lezen vanuit het programma.

Versie 2021

Deze versie 2021.01 heeft een nieuwe uitstraling gekregen door o.a. het vernieuwen van de grafische afbeeldingen en muisgebruik. Tevens zijn er weer functies bijgekomen en zijn oudere oneffenheden bijgewerkt.

Installatie is niet meer dan het uitpakken van het ZIP bestand op een Windows computer systeem. Klik op het programma Start en het staat klaar voor gebruik. Let wel op de juiste toegangsrechten van de virus bescherming als het niet mocht lukken.

De vele gebruikers van de oudere PACC contest log programma’s worden aangeraden deze nieuwe update in gebruik te nemen vanwege de vele nuttige vernieuwingen en verfraaiingen. De oude contest datafiles van vorige jaren kunnen eenvoudig overgebracht worden. In de installatie instructies staat hoe dat gaat.

Het VERON PACC contest log programma is voor iedereen als extra VERON service gratis te downloaden.

Graag gedaan en veel succes met de PACC.

Evert, PA3AYQ

PA3AYQ@veron.nl

VERON morsecode generator programma van PA3AYQ (Nieuw…!!!)

Speciaal uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het PACC contest log programma.

Dit is een programma waarmee je morse kunt leren opnemen. Het is al meer dan 25 jaar geleden gemaakt en is zoveel mogelijk in de originele staat gelaten. Het is alleen aangepast om het ook op een moderne computer (64 bits) te kunnen uitvoeren. Het werkt nu op elke Windows computer.

Dit programma laat zien dat de functionaliteit het belangrijkste is. Tegenwoordig wordt natuurlijk alles in fraaie beelden en filmpjes op het scherm uitgevoerd maar toen kon het eenvoudig nog niet.

Probeer maar eens dit morse generator programma en je zal versteld staan van de functionaliteit. Het is zeer eenvoudig in gebruik en het belangrijkste het werkt perfect. De werking wijst zich vanzelf. De ZIP file van Journaal 2021 bevat de software. Het werkscherm kan met de linker of rechter cursor op grootte worden ingesteld. Druk op de ‘I’ toets en lees de info.

Succes met het oefenen met de morse en oh ja als het in het begin te snel gaat toets dan op de F8 toets en stel de Space in op 2 of 3. Toets daarna op F9 en begin met les 1. Je zal zien hoe snel je het morse dan kunt opnemen! Er zijn 17 lessen bijgevoegd.

De zendamateurs kunnen het programma gebruiken om hun morse vaardigheid verder te oefenen en tevens als callgever of het uitzenden van berichten of bulletins in morse. Veel plezier!

Door Evert Beitler, PA3AYQ