De VERON contest log programma’s door Evert (PA3AYQ)

Aanbevolen door de contestmanagers
Voor beide de PA-Beker en PACC contesten
Nu zijn de 2017 versies te downloaden

VERON-contest-log-programma-1In het tweede weekeinde van november organiseert de VERON enkele uren op de zaterdag en de zondag de PA-beker contest. Zoveel mogelijk PA-stations werken uit zoveel mogelijk regio’s in de 80 en/of 40 meter band. De ene dag in CW de andere dag in SSB. Een door de deelnemers geroemde contest vanwege de gezelligheid en de sfeer.

VERON-contest-log-programma-2In februari organiseert de VERON een weekeinde lang de wereldwijde PACC contest. Vele stations in CW en of SSB uit de hele wereld bevolken de HF banden (160-10 m) om PA-stations te kunnen werken. Een prachtige kans om veel zeldzame stations en landen te werken.

Voor deze contesten behoort een log in Cabrillo formaat te worden ingestuurd. Daarvoor heb je geschikte software nodig. Nu is op internet hier en daar wel contest software te vinden maar specifiek voor de PACC en de PA-beker contest is er niet. Op zich ook niet zo vreemd. Radio amateurs verdiepen zich het meest in het maken van verbindingen en het experimenteren met apparatuur. Software maken (schrijven) doen specialisten en dat is heel veel tijdrovend werk.

VERON-contest-log-programma-3Je hoeft er nu niet verder meer naar te zoeken. De software onderaan deze pagina is specifiek gemaakt voor de PACC en de PA-beker contest en levert een door de contest managers goedgekeurd Cabrillo log af. Voor elke contest is er een geheel compleet programma dat onafhankelijk van de ander werkt. Dat is nodig omdat de contest regels voor beiden totaal verschillend zijn. Voor de PACC is het gewerkte land de multiplier en noteer je het volgnummer, bij de PA-beker is dat de regio.

VERON-contest-log-programma-4Tijdens de contest mag het aan niets ontbreken. Je bent bezig met de contest en je behoort dan niet bezig te zijn met de software. Vandaar dat er veel aandacht is besteed aan gebruiksgemak. Wil je wel of niet werken met de muis. Geen probleem. Wil je direct tijdens de contest de QSO’s inbrengen met de computer naast je set of wil je dat later doen vanaf logsheets of kladblaadjes of wisselend? Geen probleem. De software is er allemaal op voorbereid. Er zijn extra controles voor eventuele verkeerde ingaven en de stabiliteit is optimaal. Er mag tenslotte geen gegevens verlies plaats vinden.

VERON-contest-log-programma-5Met deze software maak en verzend je eenvoudig je log. En geef je enkel maar ‘puntjes’ weg dan maak je een checklog. Anders benadeel je je tegen station, want die heeft dan een ongeldig QSO gemaakt.

De software wordt door de VERON voor iedereen gratis beschikbaar gesteld. Niets staat je nu meer in de weg om deel te nemen aan deze contesten. Het geweldig gevoel aangeroepen te worden door de hele wereld tijdens de PACC of door vele Nederlandse stations tijdens de PA-beker contest. Het ultieme voor de zendamateur. Geen enkele amateur hoeft deze evenementen meer te missen…

Nieuwe versies 2017 nu te downloaden

De programma’s zijn uiterst eenvoudig in gebruik. Er hoeft alleen de gemaakte QSO’s te worden ingebracht met de keuze mogelijkheid dat snel en efficiënt direct tijdens de contest te doen of achteraf inbrengen vanaf een sheet. De rest doet het programma. Direct na afloop van de contest kan via e-mail het resultaat naar de contest manager worden gestuurd. Behalve een Cabrillo file kan het log ook als ADIF of als gewoon tekst file worden geconverteerd. Verder kan er een CSV file en speciaal etikettenfile van worden afgenomen voor verdere verwerking in een spreadsheet programma. Alles is geheel menu en muis gestuurd.

De programma’s zijn voorzien van zeer uitgebreide help-informatie. Door de vele automatische functies is een redelijk snelle processor (>1.0 GHz) een aanbeveling.

  • Installatie instructies (PDF 306 KB) voor de VERON contest log programma’s. Lees dit echt eerst even door alvorens aan de slag te gaan!
  • Contest log programma 2017 (ZIP 33,5 MB) zoals in bovenstaande installatie instructies PDF genoemd om de VERON contest log programma’s mee te installeren.

Door Evert Beitler PA3AYQ.