De VERON contest log programma’s door Evert (PA3AYQ)

Aanbevolen door de contestmanagers voor de PA-Beker en PACC contesten


VERON PA-beker contest programma van PA3AYQ (Vernieuwd…!!!)

In het tweede weekeinde van november is er op de zaterdag (CW) en de zondag (SSB) de PA-beker contest. Verbindingen maken met zoveel mogelijk Nederlandse stations op de 40 en 80 m band. Uitwisselen rapport en regionummer. Daarbij is de multiplier het regionummer. De contest begint elke dag om 10.00 uur Nederlandse tijd en duurt maar enkele uren. Een van de ‘gezelligste’ contesten. Voor de Novice ideaal om ook eens met het contesten kennis te maken.

VERON PA-beker contest log programma van PA3AYQ vernieuwdHet probleem voor het maken van een log hoeft er niet te zijn. De VERON heeft voor deze typische Nederlandse contest een eigen log programma gemaakt geschikt voor elke Windows computer. Daarmee is het voor iedere deelnemer uiterst eenvoudig geworden om een log in te sturen in het gewenste Cabrillo formaat.

Alleen het gewerkte station invoeren en het regionummer. Meer is niet nodig. Met de mogelijkheid om het QSO direct tijdens de contest in te brengen met de computer naast de set of achteraf na de contest vanaf een logsheet of andere notitie. Volgorde maakt niets uit. Het programma doet de verdere rest en verzorgt al het overige werk. Het resultaat kan direct via de PAbeker site naar de contest manager worden verzonden. In enkele minuten klaar. Hoe dat allemaal gedaan moet worden staat uitgebreid beschreven. Bovendien geeft het programma ook nog de nodige informatie en hulp die kan worden gebruikt tijdens de contest.

Het is een geheel vernieuwde versie. Er is vergeleken met de vorige versie veel veranderd. De gebruikers interface (vooral schermweergave) heeft een metamorfose ondergaan. Ook is de interne structuur gewijzigd. Alle QSO’s kunnen nu ook geselecteerd als CSV, ADIF of TXT file worden opgeslagen om gebruikt te worden voor andere doeleinden zoals o.a. het maken van etiketten voor QSL kaarten. Er kan een keuze worden gemaakt uit 9 lettertypen zodat zo optimaal mogelijk leesbaar is in te stellen.

PDF bestandZIP bestandHet PA-beker logprogramma is voor iedereen gratis te downloaden. Het heeft de naam VERONPAB2017. Het is een zip file. Alleen uitpakken in een mapje en het is klaar voor gebruik. Het programma kan ook op een USB stick of schijf worden gezet en werkt daarop ook prima. Het kan dus overal naar meegenomen kan worden. Een geïllustreerde zeer uitgebreide handleiding is bijgevoegd.

Door Evert Beitler PA3AYQ.


VERON PACC contest programma van PA3AYQ (Vernieuwd…!!!)

In februari organiseert de VERON een weekeinde lang de wereldwijde PACC contest. Iedere PA amateur zou eigenlijk mee moeten doen met deze PACC contest. Voor het verwerken van vaak gigantische pile-ups. Dat willen ze allemaal meemaken. Maar velen zien op tegen het maken van een geschikte log. Precies daarvoor dient nu dit programma al 25 jaar!

Het programma is gemaakt met het doel dat het zonder moeilijke instellingen op elke Windows computer draait en dat iedereen er moeiteloos mee kan werken. En, het belangrijkste, het moet een door de contest manager goedgekeurd (Cabrillo) log afleveren. Het resultaat is dat iedereen met dit programma een PACC log kan maken. Niets geen moeilijke installatie of ingewikkelde ingave. Iedereen kan er zo mee werken.

Daarbij zijn er naast het maken van het PACC contestlog ook nog diverse extra functies aangebracht die perfect helpen een probleemloze contest te draaien. Doordachte programmacode zorgt er tevens voor dat men tijdens de hectiek van de contest volledig op de werking van het programma kan vertrouwen. In de multi mode kan met meerdere stations tegelijk direct tijdens de contest aan het log worden gewerkt via een server. Dit programma kan zelfs op een USB stick of externe drive worden geïnstalleerd en gewerkt. Het werken met dit programma is zo eenvoudig dat het lijkt of er bijna niets in zit. Maar niets is minder waar. Maar liefst 17 uitvoerbare programma’s (EXE files) zorgen voor een probleemloos gebruik.

Voor het maken van het PACC log is het werk beperkt tot het inbrengen van de roepletters en het rapport van het tegen station. Het programma doet verder de rest. Na afloop maakt het met een toetsindruk een perfecte Cabrillo PACC logfile. Enkele minuten na de contest kan het log direct naar de contest manager worden gestuurd of geüpload. Het log ook voor andere doeleinden gebruiken? Geen probleem. Er kunnen allerlei output formaten worden gemaakt tot en met geschikte files voor verwerking in een spreadsheet (Excel) of voor QSL etiketten. Of Awards aanvragen want de WAC, IARU of CQ zones worden aangegeven.

Aan comfort is in deze speciale jubileum versie ditmaal extra aandacht besteed. Om het goed leesbaar te maken voor iedereen kan het werkscherm eenvoudig in elke grootte worden ingesteld. Daarbij is er keus uit 13 lettertypen en 10 achtergrond kleuren. Bovendien is ook nog keus uit 2 ingave schermen.

Alstublieft! Nog verder automatiseren? Kan ook. Spreek dan met een geluidsrecorder zelf de CQ tekst in als WAV bestand en/of maak zelf de CQ tekst voor CW. Met een druk op de knop wordt het CQ over de hele wereld gehoord.

PDF bestandZIP bestandHoe het programma helpt voor een optimaal resultaat en het ook te gebruiken is voor andere contesten staat allemaal uitgebreid beschreven in de bijgevoegde handleiding. Veel succes met de PACC contest! Dit 25e PA3AYQ PACC contest programma zal daarbij optimaal helpen en is geheel gratis ook nog!

Door Evert Beitler PA3AYQ.


VERON morsecode generator programma van PA3AYQ (Nieuw…!!!)

Speciaal uitgegeven ter gelegenheid van het 25e jarig bestaan van het PACC contest log programma.

Dit is een programma waarmee je morse kunt leren opnemen. Het is al meer dan 25 jaar geleden gemaakt en is zoveel mogelijk in de originele staat gelaten. Het is alleen aangepast om het ook op een moderne computer (64 bits) te kunnen uitvoeren. Het werkt nu op elke Windows computer.

Dit programma laat zien dat de functionaliteit het belangrijkste is. Tegenwoordig wordt natuurlijk alles in fraaie beelden en filmpjes op het scherm uitgevoerd maar toen kon het eenvoudig nog niet.

Probeer maar eens dit morse generator programma en je zal versteld staan van de functionaliteit. Het is zeer eenvoudig in gebruik en het belangrijkste het werkt perfect. De werking wijst zich vanzelf. De ZIP file in een mapje uitpakken en klaar. Het werkscherm kan met de linker of rechter cursor op grootte worden ingesteld. Druk op de ‘I’ toets en lees de info.

Succes met het oefenen met de morse en oh ja als het in het begin te snel gaat toets dan op de F8 toets en stel de Space in op 2 of 3. Toets daarna op F9 en begin met les 1. Je zal zien hoe snel je het morse dan kunt opnemen! Er zijn 17 lessen bijgevoegd.

PDF bestandZIP bestandDe zendamateurs kunnen het programma gebruiken om hun morse vaardigheid verder te oefenen en tevens als callgever of het uitzenden van berichten of bulletins in morse. Veel plezier!

Door Evert Beitler PA3AYQ.