VERON contest log en meer door Evert (PA3AYQ)

Aanbevolen door de contest-managers voor de PA-Beker en PACC contesten


VERON PA-beker contest programma van PA3AYQ (2019 versie)

In het tweede weekeinde van november is er op de zaterdag (CW) en de zondag (SSB) de PA-beker contest. Verbindingen maken met zoveel mogelijk Nederlandse stations op de 40 en 80-meterband. Uitwisselen rapport en regionummer. Daarbij is de multiplier het regionummer. De contest begint elke dag om 10.00 uur Nederlandse tijd en duurt maar enkele uren. Een van de ‘gezelligste’ contesten. Voor de Novice ideaal om ook eens met het contesten kennis te maken en voor de afdeling punten te verzamelen voor de afdelingscompetitie.

VERON PA-beker contest log programma van PA3AYQ vernieuwdHet probleem voor het maken van een log hoeft er niet te zijn. De VERON heeft voor deze typische Nederlandse contest een eigen logprogramma gemaakt geschikt voor elke Windows computer. Daarmee is het voor iedere deelnemer uiterst eenvoudig geworden om een log in te sturen in het gewenste Cabrillo formaat.

Er is vergeleken met de vorige versie weer veel veranderd. De gebruikers interface (vooral schermweergave) heeft een metamorfose ondergaan. Ook is de interne structuur gewijzigd. Alle QSO’s kunnen nu ook geselecteerd en als CSV, ADIF of TXT file worden opgeslagen om gebruikt te worden voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld het maken van etiketten voor QSL kaarten. Er kan een keuze worden gemaakt uit 9 lettertypen. Ook de achtergrond kleur kan uit 10 kleuren worden gekozen. Zo kan iedereen het werkscherm optimaal mogelijk leesbaar instellen.

ZIP bestand

Start de Download

PDF bestand

Lees de handleiding

Het PA-beker logprogramma is voor iedereen (weer een VERON-service) gratis te downloaden. Het heeft de naam VeronPAB2019. Het is een ZIP bestand. Alleen uitpakken in een mapje en het is klaar voor gebruik. Het programma kan ook op een USB stick of schijf worden gezet en werkt daarop prima. Het kan dus overal naar meegenomen kan worden. Een geïllustreerde zeer uitgebreide handleiding is bijgevoegd in het ZIP-bestand.

Door Evert Beitler, PA3AYQ


VERON PACC contest programma van PA3AYQ (2020 versie !!!)

De PACC contest is wereldwijd erg populair. Vandaar dat in het 2e weekeinde van februari de HF antennes van de buitenlandse amateurs allemaal gericht staan op PA. En dat willen de Nederlandse radio amateurs niet missen. Dat hoeft ook niet. De nu eenmaal bij een contest behorende administratie wordt namelijk keurig verzorgd door dit programma dat gemaakt is voor iedereen die aan de PACC contest wil deelnemen en probleemloos een log wil maken en insturen.

Een groot voordeel van het VERON PACC contest log programma is dat het zeer eenvoudig in gebruik is. Binnen enkele minuten draait het op elke Windows computersysteem. Het is alleen maar voor aanvang van de contest de stationsgegevens invullen en daarna tijdens of na de contest van de gewerkte stations de call, het rapport en de tijd inbrengen. In principe is het dan klaar. De benodigde administratie, een juiste Cabrillo file maken, doet het programma verder geheel automatisch precies naar de wensen van de contestmanager.
Het programma gebruiken direct tijdens de contest naast de set heeft als voordeel dat alle informatie direct beschikbaar is. Geen ‘we work before’ van het tegenstation bij een aanroep en heel veel directe informatie. Er zijn daarvoor belangrijke databases bij het programma gevoegd. Maar de logs kunnen ook later worden ingebracht wanneer je maar wilt. Maakt allemaal niets uit. De software ondersteunt het allemaal.

Een mooi goed leesbaar scherm is prettig werken toch? Mooie strakke ingave velden op het monitor scherm waarbij er uit 16 (!) achtergrond kleuren kan worden gekozen. Van hippe kleuren voor de jongere deelnemers tot modieuze kleuren voor de perfectionist. Daarbij kan het werkscherm ook nog op elk gewenste grootte en elke plaats worden ingesteld. Ideaal voor kleine (laptop) schermen. Kies zelf maar wat je het prettigst of duidelijkste vindt.

Na afloop van de contest kunnen er van de log allerlei selecties worden gemaakt die als TXT, ADIF of CSV files opgeslagen en of afgedrukt kunnen worden. Zelfs een staafdiagram is aanwezig.

Hoe eenvoudig het VERON PACC contest log programma ook werkt en er uitziet, het biedt heel veel functies en mogelijkheden. Daarom is er een gebruiksaanwijzing bijgevoegd (PDF) van 34 geïllustreerde pagina’s waar alles uitgebreid in beschreven staat. Het is uiteraard rechtstreeks te lezen vanuit het programma.

Deze versie 2020.27.01 heeft een totaal nieuwe uitstraling gekregen door o.a. het vernieuwen van de grafische afbeeldingen en gebruik van meerdere verschillende lettertypen. Tevens zijn er weer functies bijgekomen en zijn oudere oneffenheden bijgewerkt.

Installatie is niet meer dan het uitpakken van het ZIP bestand op een Windows computer systeem en het staat klaar voor gebruik. Let wel op de juiste toegangsrechten en de virus bescherming als het niet mocht lukken.

De vele gebruikers van de oudere PACC contest log programma’s worden aangeraden deze nieuwe update in gebruik te nemen vanwege de vele nuttige vernieuwingen. De oude contest datafiles van vorige jaren kunnen eenvoudig overgebracht worden. In de installatie instructies staat hoe dat gaat.

ZIP bestand

Start de Download

PDF bestand

Lees de handleiding

Het VERON PACC contest log programma is voor iedereen als extra VERON service gratis te downloaden.
De filenaam is VERONPACC2020.zip.

Veel succes met de PACC

Evert, PA3AYQ

PA3AYQ@veron.nl


VERON morsecode generator programma van PA3AYQ (Nieuw…!!!)

Speciaal uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het PACC contest log programma.

Dit is een programma waarmee je morse kunt leren opnemen. Het is al meer dan 25 jaar geleden gemaakt en is zoveel mogelijk in de originele staat gelaten. Het is alleen aangepast om het ook op een moderne computer (64 bits) te kunnen uitvoeren. Het werkt nu op elke Windows computer.

Dit programma laat zien dat de functionaliteit het belangrijkste is. Tegenwoordig wordt natuurlijk alles in fraaie beelden en filmpjes op het scherm uitgevoerd maar toen kon het eenvoudig nog niet.

Probeer maar eens dit morse generator programma en je zal versteld staan van de functionaliteit. Het is zeer eenvoudig in gebruik en het belangrijkste het werkt perfect. De werking wijst zich vanzelf. De ZIP file in een mapje uitpakken en klaar. Het werkscherm kan met de linker of rechter cursor op grootte worden ingesteld. Druk op de ‘I’ toets en lees de info.

Succes met het oefenen met de morse en oh ja als het in het begin te snel gaat toets dan op de F8 toets en stel de Space in op 2 of 3. Toets daarna op F9 en begin met les 1. Je zal zien hoe snel je het morse dan kunt opnemen! Er zijn 17 lessen bijgevoegd.

ZIP bestand

Start de download

PDF bestand

Lees de handleiding

De zendamateurs kunnen het programma gebruiken om hun morse vaardigheid verder te oefenen en tevens als callgever of het uitzenden van berichten of bulletins in morse. Veel plezier!

Door Evert Beitler, PA3AYQ