PA0SHYHoofdbestuurslid Sjoerd Ypma, PA0SHY, is sinds 2001 lid van het Hoofdbestuur. Daarnaast is hij voorzitter  van het Traffic Bureau. Sjoerd vertelt over zijn geschiedenis als zendamateur.

Gegrepen door het blauwe schijnsel achterin een oude radio raakte ik besmet met het radiovirus; dat was in 1962; ik was toen 13 jaar.  Mijn vader stelde voor dat ik maar eens lid moest worden van de VERON, en zo geschiedde. Als NL 424 begon voor mij het luisteren op de korte golf. Al snel rolde de eerste QSL kaarten via het QSL bureau bij mij binnen. Door de contacten binnen de afdeling Den Bosch raakte ik steeds meer in de ban van het radioamateurisme.

In 1972 behaalde ik mijn C machtiging. Hiermee begon een periode van zelfbouw en het maken van de eerste verbindingen op 2 meter. Na te zijn verhuisd naar Best slaagde ik in 1977 voor het morse examen. Ik had in die tijd nog geen kortegolfset, dus oefende ik mijn eerste CW verbindingen op zelfbouw 2 meter, en op 70 cm apparatuur. Na de aanschaf van een HW 101 bouwpakket kon ik na enkele weken knutselen eindelijk uitkomen op HF. Ik ben daar sinds die tijd niet meer weg geweest.

Mijn voorkeur ligt op het maken van CW verbindingen, contesten en DX. Nadat ik in 1976 in Best ging wonen ben ik altijd lid gebleven van de VERON afdeling Den Bosch; inmiddels al weer ruim 50 jaar. Ook ben ik al sinds jonge leeftijd lid geworden van het bestuur van de afdeling Den Bosch, en na een tijdje bestuurslid te zijn geweest benoemd tot penningmeester. Dit heb ik ca. 24 jaar gedaan. Aangezien DX en contesten mijn favorieten waren werd onder mijn leiding in verenigingsverband jaren meegedaan in de PACC contest door PI4SHB.

In 1976 raakte ik betrokken bij de organisatie van de Bossche Landelijke Radiovlooienmarkt.  Heden als bestuurslid en penningmeester van de Stichting BRAC. Vanwege mijn werk op de Technische Universiteit Eindhoven had ik veel contact met studenten. Een groepje studenten wilde in de jaren negentig een radioamateurvereniging oprichten en benaderde mij om de benodigde vergunning en faciliteiten te regelen. Dit werd PI4TUE. Hiervan ben ik tot aan mijn pensionering mentor en stationsbeheerder geweest. Sinds 2001 ben ik lid van het VERON Hoofdbestuur en voorzitter van het Traffic Bureau.