PA9X Jean-Paul SuijsJean-Paul Suijs, PA9X, werd in april 2015 door de Verenigingsraad benoemd tot voorzitter van de PR-Commissie en lid van het Hoofdbestuur. Hij leidde als lid van de PR-Commissie de projecten waaruit o.a. de nieuwe VERON look, de nieuwe website, vernieuwde ICT-structuur en social media activiteiten ontstonden. Hij is daarnaast hoofdredacteur van de VERON website en VERON’s social media kanalen.

Zijn interesse in de radiohobby startte al vroeg. Geboeid door alle geluiden op de kortegolf, draaide hij in de jaren ‘70 als peuter al aan de knoppen van de kortegolfradio in de huiskamer. Nadat de familie Suijs in 1980 een 27 Mc bakkie aanschafte, was de passie voor radio bij de 7-jarige Jean-Paul voorgoed ingebakken.

Op de Radiovlooienmarkt, toen nog in de Brabanthallen, werd in de jaren daarna het zakgeld en geld verdiend met de weekendbaan, besteed aan de hobby. Er kwam meer apparatuur zoals verschillende antennes, meetapparatuur, scanners en ontvangers. Hij bleef actief op de 27 MHz en luisterde ondertussen vaak tot in de nacht op de amateurbanden. Na een korte onderbreking, de geboorte van zijn zoon en dochter en zijn huwelijk, pakte hij de hobby weer op. In 2008 slaagde hij voor het radioexamen, mede dankzij een succesvolle cursus door Steef van der Put (PA3S). De radiohobby werd vanaf nu nog fanatieker bedreven als geregistreerd zendamateur.

Zijn passie ligt bij de HF-banden, waarvoor hij de meeste antennes zelf bouwt. Hij is oorspronkelijk opgeleid als werktuigbouwkundige en die kennis komt hem nog goed van pas bij het zelf bouwen van antennes. Het dak van zijn huis is zijn werkplaats èn laboratorium. Wanneer het even kan trekt hij graag het veld in om daar, los van alle man-made-noise, met antennes te experimenteren.

Als de condities het toelaten is hij te vinden op zijn favoriete 10 m band in SSB en FM. In perioden van minder zonneactiviteit experimenteert hij graag op 80 m , 60 m en 40 m, liefst met digimodes. Propagatie van radiogolven en de invloed van zonneactiviteit is iets wat hem erg boeit. Hij experimenteert vaak met de mode WSPR en ontvangst van IARU bakens.

In het dagelijks leven is hij Manager Content op de PR & Communicatie afdeling van een internationaal opererende technische handelsonderneming. Daar is hij tactisch verantwoordelijk voor de inhoud van de 22 websites van het bedrijf.

Hij heeft ook een eigen blog: www.pa9x.com