December YOTA-maand nu ook in de Amerikas

December Yota maandDecember is Youth On The Air (YOTA) maand. Dat betekent dat in december jonge zendamateurs in de lucht komen om jonge mensen in amateurradio te vieren. De YOTA-maand begon enkele jaren geleden in IARU Regio 1. Inmiddels is is het overgewaaid naar de Amerikas als YOTA Month in the Americas.

YOTA-maand in de Amerikas suffixen

Gedurende de YOTA-maand werken radioamateurs tot 25 jaar met speciale roepnamen op verschillende banden en modes. In de Verenigde Staten zijn dat bijvoorbeeld K8Y, K8O, K8T, and K8A. VE7YOTA zendt vanuit Canada en XR2YOTA is het Chileense station. Maar jonge zendamateurs uit andere landen kunnen ook mee doen. Luister naar andere stations met de YOTA-suffix.

Certificaten maar geen contest

Deelnemers verwerven certificaten door YOTA-suffix stations te werken gedurende de decembermaand. Het is geen contest, maar een gelegenheid om zoveel mogelijk jongeren uit zoveel mogelijk landen in de lucht te krijgen. Het evenement loopt van 1 december 00:00 UTC tot 31 decemeber 23:59 UTC. Het award en QSL-programma worden gesponsord door IARU Regio 1.

Veel landen doen mee

Andere speciale roepnamen, die van plan zijn uit te komen zijn onder andere: 5B19YOTA, 7X2YOTA, 7X3YOTA, 9A19YOTA, DH0YOTA, E71YOTA, EF4YOTA, EG2YOTA, EI0YOTA, EM5YOTA, EM6YOTA, ET3YOTA, GB19YOTA, HA6YOTA, HB9YOTA, HG0YOTA, II4YOTA, II8YOTA, LY5YOTA, OH2YOTA, OL19YOTA, ON4YOTA, PA6YOTA, PD6YOTA, SH9YOTA, TC19YOTA, TC3YOTA, TM19YOTA, YO0YOTA, YT19YOTA, ZL6YOTA en ZS9YOTA. De complete lijst is te vinden op de YOTA-site.

QSL en logs

De meeste stations loggen hun verbindingen in de LotW. Maar papieren QSL-kaarten zijn beschikbaar via Club Log OQRS. QSL direct via M0DSV. Neem voor meer informatie over de YOTA Month in the Americas contact op met de coordinator Bryant Rascoll, KG5HVO, of YOTA in the Americas Camp Director Neil Rapp, WB9VPG.

Bron: ARRL

Ook Nederland doet mee

Winter-YOTANederland is een van de Regio 1-landen, die al jaren meedoet met de YOTA-decembermaand. Daarvoor gebruikt YOTA de roepnamen PA6YOTA en PD6YOTA, zoals hierboven ook vermeldt. Maar er is dit jaar ook een Winter Yota in Nederland van 12-15 december. Dit valt midden in de YOTA maand. De Nederlandse deelnemers activeren dan ook de roepletters PA6YOTA.

Meer weten over YOTA en YOTA decembermaand?

Stuur een email naar Hendrik Dijkstra, PA0HDI@veron.nl of kijk op de YOTA-site  (Engelstalig)