Steeds minder berichtjes voor publicatie op de VERON website

Steeds minder berichtjes voor publicatie op de VERON websiteHet valt ons op de VERON web redactie op dat er de laatste maanden steeds minder berichtjes in onze mailbox vallen om op onze veron.nl website te publiceren.

Zijn de schrijvers van leuke en leerzame artikelen eind afgelopen jaar in de zak van Sinterklaas naar Spanje afgevoerd? Hebben de radioamateur auteurs een collectief “writer’s-block” te pakken? Is iedereen een eigen blog gestart? Wat is er aan de hand?

Om daar achter te komen hebben we de vraag voor de aardigheid maar eens aan het orakel ChatGPT voorgelegd. Wellicht worden we daar wat wijzer van…

Waarom lijken mensen steeds meer nieuwsberichten te consumeren in plaats van te produceren?

Het kunstmatig Intelligente ChatGPT zegt daar het volgende over:…

Dat is een interessante vraag! Er zijn een aantal psychologische, technologische en maatschappelijke factoren die bijdragen aan het feit dat steeds meer mensen nieuws consumeren in plaats van zelf nieuws of content te produceren. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

1. Overvloed aan informatie en gemak van consumptie

  • Dankzij smartphones en sociale media hebben we 24/7 toegang tot nieuws. Dit maakt passief consumeren veel makkelijker dan actief schrijven of produceren.
  • Algoritmes zorgen ervoor dat we continu nieuw nieuws voorgeschoteld krijgen, waardoor we blijven scrollen in plaats van zelf iets te creëren.

2. Gebrek aan tijd en energie

  • Mensen ervaren werkdruk, sociale verplichtingen en informatie-overload, waardoor er minder ruimte is om zelf content te maken.
  • Content maken kost meer moeite dan consumeren. Schrijven, onderzoeken en vormgeven vergt tijd en inspanning, terwijl een artikel lezen of een video kijken direct bevrediging geeft.

 3. Sociale media maken ons passiever

  • Like- en sharecultuur: Op platforms als Facebook, Instagram en X (Twitter) wordt het makkelijker gevonden om nieuws te delen of te liken dan om zelf originele content te creëren.
  • Korte aandachtsspanne: Video’s van 15 seconden (zoals op TikTok) en korte nieuwsflitsen zorgen ervoor dat diepgaande berichtgeving minder aantrekkelijk wordt.

4. Angst voor kritiek of geen bereik

  • Veel mensen zijn bang om negatieve reacties of kritiek te krijgen als ze zelf iets publiceren.
  • Door de enorme hoeveelheid content kan het ontmoedigend zijn om zelf iets te schrijven, omdat mensen het idee hebben dat hun bijdrage toch niet opvalt.

5. De professionalisering van nieuwsproductie

  • Grote mediakanalen en professionele contentmakers produceren constant hoogwaardige content, waardoor mensen minder snel geneigd zijn om zelf iets te maken.
  • Bloggers en journalisten werken met snelle publicatiemodellen en algoritme-optimalisatie, waardoor het lijkt alsof amateurs geen kans maken.

Wat kan helpen om mensen meer te laten produceren?

  • Meer erkenning en zichtbaarheid: Mensen zijn eerder geneigd iets te produceren als ze waardering en publiek krijgen.
  • Verlagen van de drempel: Als content maken makkelijker wordt (bijvoorbeeld door sjablonen, interviews of samenwerkingen), zullen meer mensen bijdragen.
  • Betere balans tussen consumptie en creatie: Door mensen bewust te maken van hun passieve rol, kunnen ze gemotiveerd worden om actiever deel te nemen.

Tsja, deze antwoorden rollen dan wel uit een stuk software, maar ze lijken toch wel een flinke kern van waarheid te bevatten. Dus laat het even op je inwerken. Maar niet te lang natuurlijk, want dat gaat van jouw tijd af om een mooi artikel voor ons te schrijven.

Erkenning is gegarandeerd omdat we jouw naam en roepletters of luisternummer onder het artikel zetten (tenzij je dat niet wilt natuurlijk). Zichtbaarheid is ook vanzelfsprekend, want wij hebben op de website en sociale media door dagelijkse berichtgeving vele duizenden Nederlandse en internationale lezers en volgers.

Steeds minder berichtjes voor publicatie op de VERON websiteOnze drempel is erg laag, lager kan echt niet. Een tekst van minder dan 250 woorden komt steevast in onze vaste zaterdagrubriek Kort Radioamateurnieuws. En een tekst van meer dan 300 woorden krijgt een geheel eigen doordeweekse publicatie. Wel graag minimaal één foto erbij, maar als dat niet lukt zoeken wij er wel wat passends bij. En stuur alles eenvoudig in naar redactie@veron.nl

Dus verleg ook jouw balans in het dagelijks leven van consumeren naar creëren. Je zult er beslist geen spijt van krijgen! We zien jouw radiohobby gerelateerde zielenroerselen met spanning tegemoet in onze mailbox! Alleen met jouw hulp buigen we dat “steeds minder berichtjes” om in “steeds meer mooie leuke en leerzame berichten” op de VERON website…