Schotel Arecibo Observatorium beschadigd door kabelbreuk

Schotel Arecibo Observatorium beschadigd door kabelbreukDe schotel van de radiotelescoop van het Arecibo Observatorium in Puerto Rico is ernstig beschadigd door een kabelbreuk. In de vroege ochtend van 10 augustus brak namelijk een steunkabel van het platform boven de 300 meter schotelantenne. Dit veroorzaakte vervolgens een scheur van 30 meter in de reflector. De werkzaamheden van het wereldberoemde observatorium zijn voorlopig gestaakt. Toen de 7.5 cm dikke kabel viel zijn ook zo’n zes panelen van de Gregorian Dome boven de schotel beschadigt. Ook verdraaide het toegangsplatform tot de koepel. De oorzaak van de breuk is nog niet duidelijk.

Zo spoedig mogelijk weer in bedrijf

“Een team van deskundigen beoordeelt nu de situatie,” zegt observatoriumdirecteur Francisco Cordova. “Ons focus is de veiligheid van het personeel en het beschermen van de faciliteiten en apparatuur. Daarnaast het herstellen van de schotel om zo snel mogelijk weer volledig operationeel te zijn. Daarmee kunnen we doorgaan wetenschappers over de hele wereld te ondersteunen.” De University of Central Florida (UCF) beheert de radiotelescoop onder een cooperatieve overeenkomst met Universidad Ana G. Méndez and Yang Enterprises Inc. Hier staat een van de grootste en krachtigste radiotelescopen ter wereld. Wetenschappers uit de hele wereld gebruiken de radiotelescoop voor onderzoek. Daartoe behoort atmosferisch onderzoek, planetaire wetenschappen sciences, radio-astronomie en radar-astronomie. In Arecibo huist ook een team dat het Planetary Radar Project doet. NASA’s Near-Earth Object Observations Program ondersteunt dit project met een beurs aan de UCF.

Lang de grootste

Tientallen jaren was Arecibo met een doorsnee van 300 meter de grootste radiotelescoop ter wereld. Heel wat groter dan onze 25-meter schotel in Dwingeloo dus. Maar in 2016 belandde het op de tweede plaats door de Five hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) in China. De instelling heeft vele orkanen, tropische stormen en aardbevingen doorstaan sinds de bouw 50 jaar geleden. Reparaties van de gevolgen van orkaan Maria in 2017 worden nog steeds uitgevoerd. Ondanks dat draagt deze radiotelescoop al jaren bij aan baanbrekend ruimteonderzoek aan gravitatiegolven, asteroïden, planeten en nog veel meer

De Arecibo Observatory Radio Club komt als KP4AO bij speciale gelegenheden in de lucht.

Bron: ARRL