RF-seminar Special – Vrijdag 13 december om 19:00
Naar aanleiding van de buitengewone prestatie van een team van amateurs met Thomas Telkamp, Tammo Jan Dijkema, Cees Bassa en Ed Dusschoten die erin geslaagd zijn om signalen van Voyager 1 te ontvangen met de radiotelescoop in Dwingeloo organiseert het RF-seminar een ingelaste “special” met Dick Harms PA2DW op vrijdag 13 december, vanaf 19.00u!
En dat is morgenavond al!
Geen geringe prestatie!
Deze signalen zijn uiterst zwak, vanwege de afstand van Voyager 1: bijna 25 miljard kilometer. NASA gebruikt schotels in het Deep-Space Network (DSN) die geoptimaliseerd zijn voor deze hogere frequenties, met een diameter van 70 meter. En dat is veel groter dan de 25 meter Dwingeloo Telescoop.
De Voyager 1 werd in 1977 gelanceerd om de buitenste planeten in het zonnestelsel te bezoeken. Nadat zijn primaire missie was afgelopen, werd hij op reis gestuurd buiten ons zonnestelsel. Het is momenteel het meest verre en snelste door de mens gemaakte object dat door de ruimte reist.
De Dwingeloo-telescoop werd in 1956 gebouwd door wat nu ASTRON is, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Tegenwoordig is de telescoop een nationaal monument, gebruikt door amateurs, georganiseerd in Stichting Radiotelescoop Dwingeloo (CAMRAS).
RF-seminar Special inloggegevens
- BigBlueButton: https://bbb.dacs.utwente.nl/b/pie-km9-x9w
- Datum: vrijdag 13 december 19:00 uur
- Om de verbinding te testen: vanaf 18:00 uur
- Aanvang RF-webinar: 19:00 uur
Voer je naam en call in bij het inloggen, daardoor ben je herkenbaar.
Kies voor Listen Only of Microphone als je opmerkingen wilt kunnen maken tijdens het webinar.
Laat je microfoon uitgeschakeld, tenzij je wat wilt zeggen.
Gebruik bij voorkeur een headset.
Gebruik de tijd tot 19.00 uur om je browser te testen op goed gebruik van beeld en geluid.
Wij stellen je deelname zeer op prijs en kijken uit naar jullie!
Met dank aan het team van de RF-webinars
Het RF Seminar en RF Webinar gaat over actuele onderwerpen voor zendamateurs met interesse in de technische en wetenschappelijke achtergronden van hun experimenten.