Kort radioamateurnieuws – week 7, 2025

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. PI4RS was actief in de PACC;
  2. Radio vanuit Londen in de oorlog;
  3. IARU-MS nieuwsbrief jan’25;
  4. PI2NWK verhuist en heet PI2LDN;
  5. Toekomst van radio technologie;
  6. 9A100IARU viert 100 jaar IARU;
  7. Kantoor RigExpert vernietigd;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Radio Scouting Groep PI4RS was actief in de PACC vorig weekend

Tijdens de PACC 2025 vorig weekend waren een aantal Nederlandse Radio scouting stations actief. Deze stations zijn ook punten waard voor de Dutch Radio Scouting Award.

PI4RS, goed voor 5 punten voor deze Dutch Radio Scouting Award, heeft een korte video impressie van hun deelname aan de PACC gemaakt. En deze video zie je hiernaast of via deze link.

Voor alle informatie over de Dutch Radio Scouting Award kijk je op http://dutchradioscoutingaward.nl. En meer video’s van en over Radio Scouting zijn via deze link te bewonderen.

Met dank aan Bas PD7BDN

 

2. Radio-uitzendingen vanuit Londen in de oorlog

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat er een einde kwam aan de 2e wereldoorlog. Bij het begin van de oorlog waren de technische installaties in het zendstation Lopik nog in aanbouw. Eind 1940 was het zendstation operationeel, maar werd daarna alleen ten behoeve van de bezetter gebruikt. De proefzender Jaarsveld zond in de oorlog wel een (pro Duits) programma uit. Om het luisteren naar buitenlandse uitzendingen tegen te gaan moesten vanaf 13 mei 1943 alle radiotoestellen worden ingeleverd. Veel mensen leverden een oud apparaat in en hielden het beste toestel achter.

Om het “echte nieuws” over het verloop van de oorlog te kunnen volgen moest men naar de BBC  nieuwsuitzendingen luisteren, die vanuit Londen in vele talen werden uitgezonden. Uiteraard was dit door de bezetter verboden. In onze vorige Nieuwsbrief melden we al dat we veel historische documenten hebben ontvangen. Waaronder van Remy Denker het boekje van 72 pagina’s met de titel “Hier is Londen”. Dit boekje is in oktober 1945 verschenen en uitgegeven door de BBC.

Met informatie uit dit boekje is het bijzonder interessante artikel vanaf pagina 3 in de Omroep Zender Museum Nieuwsbrief nummer 52 van februari 2025 samengesteld. Dus ga dat lezen! En lees dan gelijk even de artikelen over de vonkenzender die weer in bedrijf is in het museum en over de restauratie van een Amroh radio. Je zult er geen spijt van krijgen.

Met bijzonder veel dank aan alle vrijwilligers van het Omroep Zender Museum (OZM)

 

3. De IARU Monitoring System regio 1 nieuwsbrief over januari 2025 is uit

De Over-the-Horizon (OTHR) radartransmissies zijn de meest voorkomende van alle niet-amateurtransmissies die in de HF amateurradiobanden worden ontvangen. En dat is al vele jaren zo. Alleen al in januari 2025 werden er bijna 1.000 van dergelijke transmissies geregistreerd in deze banden. Het meest getroffen was de 15-meter band, waar meer dan de helft van de transmissies werd gedetecteerd. Maar ze waren ook aanwezig op alle andere banden van 40 tot en met 10 meter.

Deze transmissies zijn over het algemeen van lange duur. Hierdoor, samen met het extreem hoge zendvermogen dat wordt gebruikt, de grote bandbreedte die door elk signaal wordt ingenomen en het veelvuldig voorkomen van twee of meer gelijktijdige transmissies van dezelfde radar – samen met signalen van andere radars binnen dezelfde band – degraderen en verminderen OTHR-transmissies aanzienlijk het bruikbare spectrum dat beschikbaar is voor radioamateurs in de HF-banden die aan hen zijn toegewezen.

Deze maand hebben we, naast de gebruikelijke transmissies, een nieuw type signaal waargenomen van de bekende Britse radar in de Britse Sovereign Base Area op Cyprus. Deze radar gebruikte een niet eerder waargenomen bandbreedte van 4 kHz. Bovendien merkten we op dat tijdens een van de transmissies de bandbreedte en pulsherhalingsfrequentie (PRF, gemeten in pulsen per seconde, pps) onmiddellijk veranderden, zonder enige onderbreking.

Meer over deze en andere indringers op onze waardevolle en kwetsbare amateurbanden lees je in deze 18 pagina’s tellende nieuwsbrief. Het is een bron van informatie over wat je allemaal zoal kunt tegenkomen in de ether.

Met dank aan Ruud PG1R

 

4. Repeater PI2NWK verhuist en hernoemd naar PI2LDN

De vuurtoren in Noordwijk

Na diverse jaren in Noordwijk te hebben gestaan is afgelopen jaar deze repeater naar Leiden verhuisd. Tijdens deze verhuizing is de call van de repeater PI2NWK gebleven. Afgelopen jaar is de vergunning verlopen, dit is normaal en gebeurd om de 3 jaar. Tijdens de aanvraag van de nieuwe vergunning die inmiddels vergund is hebben we besloten om de repeater om te dopen in PI2LDN. Dit om verwarring voorkomen. De frequentie blijft gewoon 430.050 met een shift van +1.6 MHz en een CTCSS (subtone) van 88.5 MHz. Kortom alles blijft hetzelfde alleen de call is veranderd. Het is de bedoeling dat dit voor eind februari uitgevoerd is.

Dit alles lezen we in de nieuwsbrief van VERON afdeling Leiden (A28). Maar er is nog veel meer te lezen in deze Leidse nieuwsbrief. Bijvoorbeeld over de CW-cursus, 80 jaar bevrijding met PC80TT en PI2NOS schakelt CTCSS in. Dus lees ‘m van voor tot achteren door.

Met dank aan Lex PA1DRP, Ger PA2KOP en Adrie PD3AR alsmede Jaap PA7DA

 

5. De toekomst van radio technologie volgens de RSGB

De Engelse RSGB heeft een nieuwe webpagina gelanceerd over hoe opkomende technologie kan worden gebruikt in amateurradio. Technologieën zoals kunstmatige intelligentie en 3D-printen bieden de mogelijkheid om de definitie van amateurradio te verbreden. Ze kunnen ook de aantrekkingskracht vergroten en een meer divers publiek aantrekken. Voor bestaande radioamateurs bieden ze de mogelijkheid om vooruitgang te boeken door nieuwe vaardigheden te leren. Je vindt hier ook links naar twee presentaties van de RSGB Convention, waaronder de onlangs uitgebrachte lezing over 3D-printen door Tom Wardill, 2E0JJI.

Ga naar rsgb.org/emerging-technology voor meer informatie. De Society zal de komende maanden meer technologieën aan de webpagina toevoegen en hoort graag van u als u betrokken bent bij amateurradio op een van deze gebieden. Deel uw verhalen via comms@rsgb.org.uk

Met dank aan Tom PC5D

 

6. Kroatische radioamateurs vieren 100 jaar IARU met activatie 9A100IARU

HRS logoVorige week berichtten we al in onze vaste zaterdag rubriek Kort Radioamateurnieuws over de viering van 100 jaar IARU door onze zuiderburen van de UBA en onze oosterburen van de DARC. Deze week kunnen we daar de wat verder weg in Europa gelegen HRS aan toevoegen.

De HRS (Hrvatski Radioamaterski Savez – Kroatische Amateur Radio Associatie) zal deelnemen aan de viering van het 100-jarig bestaan van IARU met de roepnaam 9A100IARU. Het station zal in de lucht zijn van 1 april (geen grap) tot en met 30 april 2025.

Met dank aan Darko 9A5X

 

7. Administratiekantoor RigExpert vernietigd in raketaanval – productie blijft intact

Afgelopen woensdag 12 februari 2025 is het administratieve kantoor van RigExpert in Oekraïne volledig verwoest door een Russische ballistische raket. Gelukkig zijn alle medewerkers veilig.

Ondanks deze moeilijke situatie is het RigExpert-team vastbesloten om de werkzaamheden zo snel mogelijk te hervatten, zodat ze hun producten aan u kunnen blijven leveren. Ze werken onvermoeibaar om vertragingen tot een minimum te beperken en de verplichtingen na te komen. Daarnaast handhaven ze de gebruikelijke klantenservice. Aarzel niet om contact met RigExpert op te nemen.

Onze hoogste prioriteit is de veiligheid van ons team en de continuïteit van onze activiteiten. Terwijl ons administratiekantoor in puin ligt, hebben onze productiefaciliteiten het overleefd, waardoor we onze klanten en partners kunnen blijven bedienen, aldus Ashot Andeev, CEO.

RigExpert is vastbesloten om zo snel mogelijk weer volledig operationeel te zijn en zal belanghebbenden tijdens het herstelproces op de hoogte houden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: office@rigexpert.com

Met dank aan Fred PA0FVH

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag zo snel mogelijk van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.