Kort radioamateurnieuws – week 50, 2024
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- PA6YOTA in December YOTA Maand;
- Chinees zendstation op 21100 kHz;
- Gaston Bertels, ON4WF, Silent Key;
- De Zombie Apocalyps deel 1;
- HAMbeurs 13 juli’25 in Oosterwijk;
- De K9AY ontvangstantenne;
- Resultaten IARU R1 ATV-contest’24;
- Starlink en RF-interferentie;
Kort radioamateurnieuws
1. PA6YOTA Nederlands Jongerenteam actief in December YOTA Maand
Radio Scouting Pi4RS ondersteunt en organiseert radio-gerelateerde activiteiten voor jeugd en jongeren door materiaal, plezier en kennis te verschaffen voor diegenen die geïnteresseerd zijn in onze radiohobby. Ze maken deel uit van het Nederlandse Jongerenteam dat bestaat uit vertegenwoordigers van de VERON, VRZA en Radio Scouting.
De hele maand december zullen verschillende jongeren actief worden met YOTA als achtervoegsel in de roepnaam. Het idee hiervoor is om de amateurradiohobby aan de jeugd te laten zien. En zo jongeren aan te moedigen actief te worden op de radiogolven.
Voel je vrij om een QSO te maken met de jongeren. Ze zijn blij om wat aandacht te krijgen en informatie uit te wisselen. Jongeren met en zonder licentie zullen QSO’s maken. Dus ees je ervan bewust dat dit hun eerste radiocontact ooit kan zijn. En geef ze een kans om een mogelijke nieuwe hobby te ervaren.
Met dank aan Bas PD7BDN
2. Chinees zendstation op 21100 kHz met DRM OFDM
In november 2024 werden er naast de vele en storende over-the-horizon radarzendingen en uitzendingen in verschillende militaire modi – die helaas in de loop der jaren een terugkerend probleem zijn geworden – nog andere niet-amateurzendingen waargenomen in de HF amateurradiobanden. Deze omvatten voor het eerst ontvangen transmissies of transmissies die zelden worden gedetecteerd in de HF-banden voor radioamateurs, samen met andere die de neiging hebben om periodiek weer op te duiken.
We ontvingen verschillende uitzendingen van het Chinese zendstation op 21100 kHz CF, dat gebruik maakt van DRM (Digital Radio Mondiale) OFDM-modus met een bandbreedte van ongeveer 9,5 kHz. De identificatie van het station was ‘CUC-ECDAV’ = Communications University of China. Centrum voor Onderzoek in Radio en Televisie Digitaliseringstechniek van het Ministerie van Onderwijs.
Lees dit verhaal over wat er allemaal niet op onze HF thuishoort maar er toch flink wat overlast veroorzaakt in de IARU Monitoring System Region 1 nieuwsbrief van november 2024. Een 21-pagina’s tellend document met zeer waardevolle en actuele informatie inclusief leerzame links naar YouTube filmpjes om zelf de signalen te bekijken en te beluisteren.
Met dank aan Ruud PG1R
3. Gaston Bertels, ON4WF, Silent Key
Met droefheid moet ik u het overlijden van onze vriend Gaston, ON4WF, mededelen.
We kenden Gaston als een krasse negentiger die tot op het laatst actief was binnen de radioamateur gemeenschap.
Gaston behaalde zijn roepnaam in 1955 en was dus net geen 70 jaar radioamateur.
In de voorbije decennia heeft Gaston zich in veel functies ten dienste gesteld van de radioamateurs, zowel bij de UBA, ARISS als IARU.
Voor zijn verdiensten werd hem bij de UBA het erevoorzitterschap toekend, bij de IARU ontving hij de Roy Stevens G2BVN Memorial Trophy en de IARU Region 1 Medal.
Met dank aan Rik ON7YD
4. De Zombie Apocalyps – Aflevering 1
Ik wil de haalbaarheid van radiocommunicatie tijdens een echte SHTF-situatie onderzoeken. Ik heb het dan niet over een tornado of orkaan. Radioamateurs zijn al goed uitgerust om te helpen in dit soort tijdelijke situaties en krantenkoppen wijzen hier dagelijks op. Wat ik wil bespreken is een zombie-Apocalyps. Je weet wel, een grootschalige militaire invasie door een vijand, of misschien nog erger, een totale cyberoorlog. Een EMP-gebeurtenis of een andere wereldwijde pandemie.
Iedereen die tijd en geld besteedt aan het voorbereiden op pijnlijk aanhoudende noodsituaties, toont zich op zijn minst enigszins pessimistisch over de manier waarop we onze wereld hebben georganiseerd. Je maakt je genoeg zorgen over bestaande communicatiemiddelen om er tenminste over na te denken. Goed voor je! Er is voldoende bewijs dat we een wereld hebben gebouwd met veel te veel technologie om te onderhouden zonder onvermijdelijke mislukkingen.
SHTF is een acroniem dat staat voor “Shit Hits the Fan”, wat duidt op een situatie die extreem verstorend is voor het huidige sociale paradigma. Een SHTF-gebeurtenis beschrijft een situatie waarin u niet kunt vertrouwen op hulpdiensten, waarin overheidsinspanningen om de situatie onder controle te krijgen ofwel geen goed doen ofwel de zaken verergeren, en waarin u niet langer verzekerd bent van overlevingsbehoeften zoals voedsel, water en onderdak. Een SHTF-gebeurtenis is buitengewoon verstorend voor de dagelijkse sociale orde en zal er waarschijnlijk toe leiden dat uw medeburgers in paniek raken of irrationeel handelen.
Nieuwsgierig geworden door bovenstaande citaten uit de Hunsotron van december 2024? Lees dan het hele artikel vanaf pagina 9. Wil je liever niet weten waar dit artikel het over heeft, lees dan alle andere artikelen uit deze Hunsotron. Het zijn 28 pagina’s puur leesplezier van de VERON afdeling Hunsingo (A60).
Met dank aan Pieter NL13637 en Bas PE4BAS en natuurlijk ook Jeff KE9V
5. HAMbeurs UBA sectie HRT op 13 juli 2025 in Oosterwijk (Westerlo) (België)
Zet het alvast in je agenda voordat deze overvol wordt. Op zondag 13 juli 2025 is er een leuke HAMbeurs in Oosterwijk (Westerlo) (België) van 09:00 tot 13:30.
Voor onder andere nieuwe en tweedehandse elektronica onderdelen, zend & ontvangst apparatuur, antennes, electro componenten en meetapparatuur.
Voor maar 3 euro per meter huur je er een stand om je eigen spulletjes aan de man te brengen. Meer info is te zijner tijd op deze ON4HRT website terug te vinden.
Uiteraard is er ook mogelijkheid om een hapje en een drankje te bemachtigen om gezellig bij te kunnen praten met mede-radioamateurs.
Parkeren is gratis en onder de 12 jaar jong mag je ook gratis naar binnen. Dus neem de kids mee naar deze leuke radiobeurs.
Met dank aan Karel ON8KB
6. De K9AY ontvangstantenne
In de rubriek 160 meter DX aus dem garden beschrijft Eike Barthels DM3ML deze antenne voor ontvangst van DX stations op 160 meter. Op de laagste frequentie banden zijn storingen en signalen uit Europa duidelijk sterker als op de hogere banden. Bij het werken van DX stations is vaak de ontvangst kritischer dan het zenden want wat men niet hoort kan men ook niet werken.
Op 160 meter heeft slechts diegene bij het serieuze DX werken een kans wanneer het lukt om de storing en de sterke Europese stations minstens met 2 of 3 S-punten te verzwakken. Gary K9AY heeft een breedbandige ontvangstantenne ontworpen bestaande uit twee kruislings afgesloten driehoekige ramen. Het is bestemd voor diegenen die geen Beverage antennes kunnen plaatsen maar ondanks de geringe plaatsingsruimte een werkzame ontvangstantenne willen opbouwen. De K9AY antenne heeft een ruimte nodig van ongeveer 10 m diameter.
Het volledige artikel uit Funkamateur bewerkt en vertaald door Marten PA3BNT lees je vanaf pagina 9 in de CQ-Friesland-Noord van december 2024, het magazine van VERON afdeling Friesland-noord (A14).
Met dank aan Tom PA2IP en Marten PA3BNT
7. Resultaten van de IARU Regio 1 ATV-contest 2024
Via deze link kun je de resultaten van de IARU ATV wedstrijd van juni 2024 bekijken. Met felicitaties aan de winnaars. En natuurlijk ook met speciale dank aan alle deelnemers.
En in het bijzonder ook dank aan Hans, PA0WYS die de toewijzingen in de contest deed en de mensen op de achtergrond die hielpen.
Volgend jaar zal de VERON de IARU ATV contest weer organiseren. En die volgende IARU R1 ATV contest zal zijn in het weekend van 14 en 15 juni 2025. We hopen ook dan weer veel logs te ontvangen.
Met dank aan Rob PE1ITR
8. Starlink en radiofrequentie-interferentie: Uitdagingen voor radioamateurs
Het Starlink-project van SpaceX van Musk is snel een belangrijke speler geworden in de baan om de aarde, met als doel snel internet te leveren aan minder bedeelde regio’s via een constellatie van LEO-satellieten (Low Earth Orbit) die veel dichter bij de aarde draaien dan traditionele geostationaire satellieten. Deze satellieten geven signalen door aan grondstations en gebruikers, waardoor snel internet beschikbaar komt in afgelegen gebieden waar traditionele infrastructuur niet beschikbaar is of te duur om te implementeren. Hoewel het idee in veel opzichten baanbrekend en nuttig is, is er toenemende bezorgdheid over de manier waarop deze satellieten verschillende aspecten van de natuurlijke omgeving van onze planeet beïnvloeden.
Een van de meest gerapporteerde gevolgen van de Starlink constellatie is lichtvervuiling. Naarmate het aantal satellieten in een baan om de aarde toeneemt, neemt ook de kans toe dat ze op telescoopbeelden verschijnen. Starlink-satellieten zijn bijzonder helder wanneer ze voor het eerst gelanceerd worden. Ze weerkaatsen zonlicht en creëren zichtbare sporen langs de nachtelijke hemel die astronomische gegevens kunnen verstoren. Dit is een groot probleem geworden voor observatoria op de grond en in de ruimte, vooral voor observatoria die de zwakste en verste objecten in het heelal in de gaten houden.
Astronomen hebben hun bezorgdheid geuit dat deze heldere satellieten het zicht op belangrijke hemelgebeurtenissen zouden kunnen belemmeren, zoals supernovae of de detectie van potentieel gevaarlijke asteroïden. Het Vera C. Rubin Observatorium in Chili, een enorme telescoop die is ontworpen om zwakke objecten aan de nachtelijke hemel waar te nemen, heeft zich vooral uitgesproken over de kwestie, omdat men verwacht dat Starlink-satellieten zijn missie zullen verstoren.
Dit verhaal lees je verder vanaf bladzijde 22 in het PI4HAL bulletin van december 2024. Maar alle andere artikelen in deze 74-pagina’s tellende nieuwsbrief zijn ook zeer lezenswaardig. Dus ga er maar eens goed voor zitten. Je zult er geen spijt van krijgen.
Met dank aan Bert PC4Y
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.