Kort radioamateurnieuws – week 44, 2024
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Zonnepanelen blijven problemen veroorzaken;
- ICQ Podcast: propagatie & HamSCI;
- VRZA 73 jaar jong QSO Party 2024;
- RSGB conventie presentaties online;
- X-phase QRM eliminator + bias-Tee;
- Stereo-uitzendingen via FM zenders;
- SONATE-2 activeert de SSTV mode;
- VK en NZ spelen historische verbinding na;
Kort radioamateurnieuws
1. Zonnepanelen blijven maar problemen veroorzaken
De problemen met zonnepanelen blijft maar voortduren. Na een artikel in het FD dat zonnepanelen storen op het C2000 systeem van de hulpdiensten, iets waar radiozendamateurs al jaren voor waarschuwden, blijven de problemen zich opstapelen.
De vraag is ook; zijn zonnepanelen behalve de veroorzaker van radiostoring ook de oorzaak dat huishoudelijke apparaten eerder stuk gaan?
Het antwoord op deze prangende vraag lees je bij VERON afdeling Flevoland (A41) in dit lekker lange artikel. Het geeft de lezer in ieder geval weer flink wat stof tot nadenken.
Met dank aan Johan PA3JEM
2. ICQ Podcast over propagatie en Ham Radio Science Citizen Investigation
De nieuwste aflevering van ICQ Podcast is online te beluisteren en bevat de voorzitter van de RSGB Propagation Studies Committee, Steve Nichols, G0KYA. Tijdens aflevering 441 praat Martin Butler, M1MRB met Steve over propagatie en hoe de zonnevlekkencyclus een positieve invloed heeft gehad op de omstandigheden.
Ze bespreken ook Ham Radio Science Citizen Investigation, ook bekend als HamSCI, een collectief dat universitaire onderzoekers in staat stelt samen te werken met radioamateurs bij wetenschappelijk onderzoek.
Om het interview te bekijken, selecteer aflevering 441 op icqpodcast.com en luister vanaf 1 uur en 35 minuten.
Met dank aan Tom PC5D
3. VRZA QSO Party 2024 ter gelegenheid van 73 jaar VRZA
Dit jaar houden we de 34e editie van de VRZA QSO-party ter gelegenheid van de verjaardag van de Vereniging voor Radio Zend Amateurs. In 1951 is zij opgericht en daarom vieren we dit keer alweer haar 73e verjaardag.
Zoals de afgelopen jaren zullen we elkaar weer in november in de ether ontmoeten. We houden de QSO party altijd op de zondag het dichts bij de oprichtingsdatum, dit jaar op zondag 17 november van 13.00 uur tot 16.00 uur lokale tijd.
Deze QSO party zal zoals gewoonlijk in het teken staan van een gezellige bijeenkomst via de radio, waarbij zoveel mogelijk VRZA afdelingsstations in de lucht zullen zijn en waarbij we elkaar weer eens kunnen spreken. De ideale kans dus om lekker bij te kletsen.
Zondag 17 november van 13.00 uur tot 16.00 uur lokale tijd op:
-
- 2 meter SSB en FM
- 40 meter tussen 7.175 en 7.200 en
- 80 meter tussen 3.650 en 3.750 kHz
Alle details lees je in dit VRZA bericht.
Met dank aan Karin PA2KM
4. Twee eerste RSGB 2024 conventie presentaties online te bekijken
De RSGB heeft de eerste twee presentaties van de 2024 Convention gepubliceerd op YouTube. De eerste is de keynote speech over de toekomst van amateurradio licenties en onderwijs door Rafal Lukawiecki EI6LA. Deze presentatie duurt 38 minuten.
De tweede gaat over het inspireren van de volgende generatie door de twee nieuwe jeugdkampioenen van de RSGB, Chris Aitken, MM0WIC en Rhys Williams, M0WGY. Het duurt ruim drie kwartier.
Je vindt beide presentaties, evenals de volledige livestream van twee dagen, in de afspeellijst van de RSGB 2024 Convention op het YouTube-kanaal van de Society. Of klik gewoon op bovenstaande twee links om direct naar de bovengenoemde presentaties te kijken.
Met dank aan Tom PC5D
5. X-phase QRM eliminator v2.0 met ingebouwde bias-Tee
VERON afdeling Wageningen (A43) en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe hebben een nieuw bouwproject. Met een print ontwerp door Mans Jansen PA0MBJ. Oorspronkelijk ontwikkeld door G4WMX en GW3DIX, later verbeterd door DK9NL. Laatste doorontwikkelde versie van DG0KW (huidige schema).
Nieuw in versie 2.0 (oktober 2024)
- Nieuw ontwerp van de QRM eliminator print met ingebouwde bias-tee (uitschakelbaar met inwendig strapje)
- Geen afzonderlijk bias-tee kastje meer nodig
- Daardoor kostenbesparing bij aanschaf eliminator en antenne
- Minder “kabelsalade” in de shack
- Indicatie op frontpaneel als bias tee voeding actief is
Lees er alles over op deze webpagina.
Met dank aan Fred PA0FVH
6. Stereo-uitzendingen via FM zenders – een korte OZM historie
Met de komst van FM zenders in Nederland wordt niet alleen de radio ontvangst in veel gebieden beter. Een belangrijk verschil met de bestaande AM zenders is de geluidskwaliteit. Waar bij AM de maximale audiofrequentie beperkt is tot 4,5 kHz loopt dit bij FM door tot 15 Khz. Een heel goed hoorbaar verschil!
In 1954 komen de eerste reguliere FM zenders in dienst voor de steunzenders in Hulsberg, Hengelo en Hoogezand.
Daarna krijgt Nozema in 1958 de opdracht om 2 landelijke FM netten te bouwen. De bouw gaat ongeveer gelijk met de uitrol van het televisienet. Met het in dienst komen van de zenders in de toren te Lopik (IJsselstein) in 1961 zijn de twee FM netten klaar. Eind 1962 volgt al de opdracht voor de bouw van een 3e FM net. Met het in gebruik nemen op 1 april 1967 van de FM zenders in het nieuwe zendstation Wieringermeer zijn de drie FM netten compleet.
Aanvankelijk zenden alle FM zenders in mono uit. In de loop van de tijd worden geleidelijk stereouitzendingen ingevoerd. In het bijna 7 pagina’s tellende artikel in de Omroep Zender Museum nieuwsbrief 51 van oktober 2024 informatie over het stereosysteem en het ombouwen van de bestaande FM zenders van mono naar stereo. Deze informatie komt bijna geheel uit het archief van het Omroep Zender Museum.
Met dank aan de Omroep Zender Museum medewerkers
7. SONATE-2 activeert de SSTV mode van 1 tot en met 4 november 2024
Als je interesse in SSTV hebt, dan is het goed te weten dat SONATE-2 de SSTV mode activeert van 1 tot en met 4 november 2024. Het team dat SONATE-2 beheert heeft onlangs deze SSTV activatiedata gepubliceerd. Meer informatie over dit project lees je op de Professorship for Space Technology website.
De gebruikte frequentie is 145.880 MHz. De modulatie is Martin M1 STV FM (F3F). De zender heeft een uitgangsvermogen van 500 milliwatt.
De SONATE-2 missie verifieert nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) hardware- en softwaretechnologieën in een geminiaturiseerd formaat in een lage baan om de aarde. Door gebruik te maken van dergelijke AI-technologieën zal de satelliet in staat zijn om de omgeving autonoom te analyseren met zijn meerdere sensoren in het zichtbare en nabij-infraroodspectrum. Deep learning speelt een centrale rol als veelzijdige beeldverwerkingstool.
Naast de classificatie van doelen die aan het begin van de missie al bekend waren, zal de payload dus ook anomaliedetectie kunnen uitvoeren door on-board training voor de detectie van voorheen onbekende objecten of fenomenen. Als een van de secundaire doelstellingen zal SONATE-2 ook in staat zijn om voorbijgaande lichtverschijnselen zoals bliksemschichten te detecteren met behulp van beeldverwerkingsalgoritmen. In de toekomst kunnen deze technologieën bijvoorbeeld worden gebruikt in kleine satellietmissies om het zonnestelsel te verkennen.
Met dank aan Marcel PE1PWY
8. Radioamateurs in het VK en Nieuw-Zeeland spelen historische verbinding na
Op vrijdag 18 oktober namen de RSGB, Mill Hill School en een team van radioamateurs in Nieuw-Zeeland deel aan een speciale viering ter ere van de honderdste verjaardag van de eerste succesvolle tweerichtingscommunicatie tussen radioamateurs in het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Het oorspronkelijke contact tussen Frank Bell, 4AA in Nieuw-Zeeland en Cecil Goyder, 2SZ in Mill Hill School in Noord-Londen werd in de school nagespeeld op een golflengte die zo dicht mogelijk bij het origineel lag. Familieleden van Goyder zagen de reconstructie en praatten met leerlingen.
Als onderdeel van de bredere viering van deze dag organiseerde de school activiteiten, waaronder een workshop radio bouwen. Leerlingen van de school toonden veel interesse in amateurradio en een aantal leerlingen meldde zich aan om deel uit te maken van een nieuwe radioclub die zal worden opgericht door de natuurkundeleraar van de school.
Het algemene evenement werd geleid door RSGB Life Vice-President Don Beattie, G3BJ, die zei dat hij opgetogen was over het succes van het evenement en dat het leerlingen de kans had gegeven om te leren hoe baanbrekend dat eerste radiocontact met Nieuw-Zeeland was. Roepnaam G2SZ was vier dagen operationeel rond het eeuwfeest, waarin operators ongeveer 1.250 contacten maakten. Ga voor meer informatie over deze unieke viering naar www.gb2nz.com en naar GB2NZ re-enactment op de RSGB-website.
Met dank aan Tom PC5D
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.