Kort radioamateurnieuws – week 23, 2025

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Opening ENTER Technology Museum
  2. Lezing Morse als cultureel erfgoed
  3. Radio Onderdelen Markt De Lichtmis
  4. Ferroxcube en ferroxdure
  5. Velddag bij VERON Dordrecht
  6. Piraten­cultuur in Drenthe
  7. Wijziging PI9CAM naar PI9RD
  8. Worked All Provincies contest
  9. De E.F. Johnson Viking II

Kort radioamateurnieuws

 

1. RSGB NRC neemt deel aan openingsceremonie ENTER Technology Museum Zwitserland

Het RSGB National Radio Centre (NRC) neemt vandaag zaterdag 7 juni deel aan een sked als onderdeel van de openingsceremonie van het ENTER Technology Museum in Zwitserland. Het museum opent een radiokamer waar het amateurradiostation HB9E zal worden bedreven.

Vrijwilligers van het NRC zullen GB3RS bedienen om het eerste radiobericht in de sked te verzenden, dat gepland staat voor 11.45 uur CET op de 40- of 20-meterbanden met behulp van SSB.

Ga voor meer informatie over het ENTER-museum naar enter.ch. Op die site staat dat er vandaag 7 juni ook een radiomarkt is bij het museum, dus mocht je in de buurt zijn…

Met dank aan Tom PC5D

 

2. Lezing over Morse als cultureel erfgoed bij VERON/VRZA afdeling Groningen

Op aanstaande dinsdag 10 juni geeft Remy Denker (PA0AGF), voorzitter van de VERON, een lezing over Morse als cultureel erfgoed bij V2G.

Remy gaat in op de geschiedenis van morse en het gebruik in de communicatie in het algemeen en de toepassing hiervan bij de radiozendamateurs. Hij zal ook uitleggen waarom het belangrijk is dat morse is erkend als cultureel erfgoed en hoe we dat in stand moeten houden. Wat betekent erkenning als cultureel erfgoed en wat komt daar allemaal bij kijken? Kortom, een interessante avond over een manier van communiceren die voor ons als radioamateurs nog steeds actueel is!

Ook deze avond kun je QSL-kaarten afgeven en ophalen bij onze QSL-manager, Gerrit Speelman, PA1MT. De avond begint, zoals gebruikelijk, om 20.00 uur in de Klabbe te Foxhol.

Met dank aan Dirk PA4DDW

 

3. Radio Onderdelen Markt bij De Lichtmis op 27 september 2025

Op zaterdag 27 september 2025 is de Radio Onderdelen Markt (R.O.M.) bij wegrestaurant “De Lichtmis”. En dit is alweer de 42e editie! Dus zet het alvast in je agenda!

Het adres voor in de navigatie is Hermelenweg 190, 8028 PL in Zwolle. De Lichtmis ligt langs de snelweg A28, ter hoogte van afslag 22, richting Nieuwleusen, Dedemsvaart, Hasselt.

Voor meer informatie zie de website van Stichting R.O.M. Bijvoorbeeld om een kraam te reserveren. Of om de huisregels na te lezen. Maar gewoon even naar de fotogalerij kijken om helemaal in de stemming te komen kan natuurlijk ook.

Met dank aan Roel PA5RJ

 

4. Ferroxcube en ferroxdure in de Hunsotron

We kennen allemaal wel de ferriet staaf. Meestal aanwezig in transistor radio‘s maar zeker ook in buizen radio‘s. Ferrieten zijn chemische verbindingen in de vorm van metaaloxide en ijzeroxide. De fabricage komt sterk overeen met het maken van keramiek.

De grondstoffen worden in kogelmolens verpulverd en vervolgens met elkaar vermengd. De chemische reactie voor de verbinding gebeurt bij ongeveer 1000 graden. Dit materiaal wordt weer zorgvuldig gemalen en gemengd en vervolgens in de gewenste vormen geperst. Met de sintering bij 1200 tot 1400 graden Celsius is het fabricageproces afgelopen.

Dit sinteringsproces is zeer kritisch en vereist nauw getolereerde temperaturen en voortdurende controle van de gasatmosfeer. Terwijl ook met de krimp (20%) terdege rekening dient te worden gehouden. Mechanisch gezien is ferriet hetzelfde als keramiek. Zwart, een beetje poreus, zeer hard en breekbaar. Dus het is alleen maar met diamantslijp- en ultrasonore -machines te bewerken.

Lees dit leerzame verhaal verder vanaf bladzijde 13 in de Hunsotron van juni 2025. Maar in dit dikke zomernummer valt nog veel meer te lezen. Bijvoorbeeld over de vintage Drake-transceiver TR-4C, De Zombie Apocalyps aflevering 3, meer Paracette of Paraset onderzoek, fascinerende buizen: de EEP 1, Churchilka, een lange golf ontvanger en het 555 IC. Kortom, VERON afdeling Hunsingo (A60) zorgt voor een mooie zomer.

Met dank aan Pieter NL13637 en Bas PE4BAS

 

5. Velddag bij VERON afdeling Dordrecht op zaterdag 14 juni

Zaterdag 14 juni 2025 organiseert VERON afdeling Dordrecht (A12) weer een velddag. Opnieuw op het oude vertrouwde plekje in de polder van Brandwijk. Boer Spruytenburg zijn we dankbaar dat we zijn weiland weer mogen gebruiken. Wat is er mooier dan zenden vanuit de mooie Hollandse polder met prachtige vergezichten waar het QRM niveau ook nog eens laag is!

Het is een “drive in velddag“, afspreken hoeft niet. Kom radio maken, radio kijken, radio-/ antenne experimenten doen, of gewoon voor een eye ball QSO, iedereen is welkom!

We beginnen ’s morgens rond 10:00 uur. Afhankelijk van het weer en de animo op de dag zelf gaan we kijken wat we ’s avonds met het eten kunnen gaan doen. We gaan er in ieder geval een  leuke dag van maken! Reden genoeg dus om langs te komen. Het adres is het weiland tussen Brandwijksedijk 36 en 37 in Brandwijk.

Met dank aan het bestuur van VERON afdeling Dordrecht

 

6. Expositie “Don­ders dik­ke pla­o­ten” – Piraten­cultuur in Drenthe

Wij radioamateurs worden in de media nog wel eens abusievelijk in één adem genoemd met radiopiraten. Om die verwarring nog groter te maken willen we nu de aandacht vestigen op een tentoonstelling over die etherpiraten in Drenthe.

Vooral de zuidoosthoek van Drenthe is onlosmakelijk verbonden met de piratencultuur. In de expositie Don­ders dik­ke plaoten duik je in deze muziekcultuur, die een revival beleeft. Piratenzenders hebben vandaag de dag van enkele honderden tot soms vele duizenden luisteraars en piratenfestivals zijn steevast uitverkocht.

In de tentoonstelling zie je de meest gebruikte zendapparatuur, zeldzame singles, uniek materiaal van platenmaatschappij Telstar en hoor je verhalen van piraten en bekende muzikanten. Dit alles is tot en met 14 september 2025 te zien in het Drents Museum.

Met dank aan Roel PG4R en de “Radio Combinatie Drenthe” Nieuwsbrief van Juni 2025

 

7. Radiotelescoop Dwingeloo: Wijziging roepletters PI9CAM naar PI9RD

Het is nog niet bij iedereen bekend, maar sinds 28 november 2024 zijn de roepletters van het amateurstation van de vrijwilligers van Radiotelescoop Dwingeloo gewijzigd van PI9CAM naar PI9RD. De suffix RD staat natuurlijk voor Radiotelescoop Dwingeloo. De voorschriften en beperkingen van de vergunning zijn niet gewijzigd.

De reden voor de wijziging van de roepletters is dat men de naam van de Stichting C.A. Muller Radioastronomiestation wil wijzigen in Stichting Radiotelescoop Dwingeloo. Bij het algemeen publiek is Radiotelescoop Dwingeloo namelijk bekender dan CAMRAS.

Meer informatie over het werk van deze groep vrijwilligers lees je in het Schotelbulletin, een uitgave van Stichting Dwingeloo Radiotelescoop / CAMRAS. Het verschijnt een aantal keer per jaar en wordt uitsluitend per e-mail verstuurd naar alle geregistreerde geïnteresseerden en donateurs (opgeven en wijzigen gegevens via
administratie@camras.nl). Dus meld jezelf gelijk aan voor het Schotelbulletin wanneer je interesse hebt in wat de stichting doet.

Met dank aan Ronald PH7R

 

8. De 57e VRZA Worked All Provincies (WAP) contest is op zaterdag 14 juni

De 57e Worked All Provincies contest wordt op zaterdag 14 juni 2025 gehouden. Zoals jaarlijks wordt deze in het tweede volle weekend in juni gehouden. De contest waarbij we extra multipliers kunnen scoren door zoveel mogelijk verschillende provincies te werken en extra multipliers door een verbinding met de VRZA afdelingsstations.

Sinds vorig jaar is er een wisselbokaal te verdienen. Afgelopen jaar werd deze bokaal door PI4GC verdiend. Zij hebben hem op de jaarvergadering van de VRZA uitgereikt gekregen. Meedoen met de contest kan als Clubstation en als Individuele operator.

Meer informatie over deze contest inclusief het reglement lees je in dit VRZA nieuwsbericht.

Met dank aan  Karin PA2KM en Roel PG4R

 

9. De E.F. Johnson Viking II beschreven in het PI4HAL Bulletin

De E.F. Johnson Viking II, gelanceerd in de vroege jaren 1950, is een iconische amateur radiozender die door hamradio-enthousiastelingen wordt vereerd om zijn duurzame ontwerp en betrouwbare prestaties. Geproduceerd door de E.F. Johnson Company in Waseca, Minnesota, kreeg het de bijnaam “’57 Chevy van de AM-zenders uit de jaren 1950” vanwege zijn legendarische status en onderhoudsgemak. Dit artikel verkent de belangrijkste kenmerken, specificaties (met metrische conversies) en blijvende aantrekkingskracht van de Viking II.

De Viking II was ontworpen voor amateur radio-operators en ondersteunt AM (Amplitude Modulation) en CW (Continuous Wave) modi. Beschikbaar als een fabrieksgemonteerde eenheid of als kit, sprak het zowel kant-en-klare kopers als doe-het-zelvers aan. Met een gewicht van ongeveer 31,8 kg en afmetingen van 26 cm H x 50,8 cm B x 33 cm D, was de Viking II gebouwd voor duurzaamheid. Het koperen chassis en de toegankelijke indeling maakten het ideaal voor reparaties en aanpassingen.

De zender vereiste een externe VFO (Variable Frequency Oscillator), zoals de Johnson 240-122, voor frequentieflexibiliteit, een klein nadeel vergeleken met concurrenten zoals de Heathkit DX-100 met zijn ingebouwde VFO. De superieure afscherming en bypassing van de Viking II minimaliseerde echter RF-interferentie, wat de prestaties verbeterde.

Lees dit leuke verhaal verder vanaf bladzijde 37 in het PI4HAL Bulletin van juni 2025. En met totaal 69 pagina’s is er nog heel veel meer te lezen in deze editie. Het is echt te veel om op te noemen. Dus kijk zelf en geniet van het aanbod!

Met dank aan René PG3R en Bert PC4Y

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag zo snel mogelijk van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.