Kort radioamateurnieuws – week 18, 2025
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- QSO-Party op 26 juli 2025
- Radioamateurs & stroomuitval Spanje/Portugal
- VERON Dordrecht activeert Middelmolen
- HamSCI presentatie & ruimteweer webinar
- VERON Eemsland activeert Batterij Fiemel
- Bespreking SG Lab 5,6 GHz transverter
- Wie zei dat kinderen niet van amateurradio houden?
Kort radioamateurnieuws
1. QSO-Party 26 juli 2025, Flevoland doet het weer
Herinnert u zich 20 juli 2019 nog? Op deze dag organiseerde VERON afdeling Flevoland (A41) het 2 meter propagatie experiment. Aanleiding van dit experiment was dat de commerciële partijen de 2 meterband wilde inlijven en radiozendamateurs de 2 meterband af te nemen.
Om de banden weer eens lekker vol te maken — want not using it is loosing it — organiseert A41 Flevoland weer een VHF experiment. Nu niet in de vorm van een propagatie experiment maar een QSO-party. A41 Flevoland nodigt alle Nederlandse radiozendamateurs, maar vooral ook daarbuiten, op om mee te doen.
Laten we voorop stellen dat je natuurlijk de hele dag aan de gang kunt gaan. Maar de QSO-Party begint net zoals in 2019 om 17.00 uur UTC. Dat is 19.00 uur locale tijd en voor de duur van 2 uur. Dus het stopt om 19.00 uur UTC wat 21.00 uur locale tijd is.
A41 Flevoland verzoekt alle landen om ook mee te doen met deze QSO-Party en het zo een internationaal karakter te geven. Door allemaal om dezelfde tijd in de lucht te komen vergroot dit ook nog eens de kans op internationale verbindingen. Plezier staat voorop.
Meer informatie over dit evenement lees je op deze webpagina.
Met dank aan Johan PA3JEM
2. Radioamateurs reageren op stroomuitval in Spanje en Portugal
Om 1030UTC op 28 april werden Portugal en Spanje getroffen door een stroomstoring in een groot gebied, met aanvankelijk beperkte gevolgen in zuidelijke delen van Frankrijk. Radioamateurs in de getroffen landen reageerden snel door netten op te zetten op beschikbare repeaters, VHF/UHF en de HF-noodcentrale om informatie over de situatie te delen.
De oorzaak van de storing is nog niet bekend, maar de gevolgen zijn zoals verwacht: mobiele telefoonnetwerken zijn zwaar getroffen, elektronische betalingssystemen zijn uitgevallen en het vervoer heeft vertraging opgelopen.
EMCOM-Spanje, REMER en REP-SCERA blijven actief en verzamelen informatie over het herstel van de stroomvoorziening en internettoegang, samen met dringende verzoeken om hulp. Radioamateurs worden aangemoedigd om de HF CoA-frequenties vrij te houden totdat de stroomvoorziening is hersteld. Gezien het grote getroffen gebied zal dit proces enkele uren duren, maar in sommige gebieden kan het enkele dagen duren.
Met dank aan Greg G0DUB
3. VERON Dordrecht activeert de Middelmolen in Molenaarsgraaf
Op zaterdag 10 mei zijn enkele radioamateurs van de VERON afdeling Dordrecht (A12) weer actief vanuit de Middelmolen in Molenaarsgraaf tijdens de jaarlijkse Molen en Gemalen dag.
Normaal is deze poldermolen niet vrij toegankelijk maar tijdens dit evenement zijn belangstellenden welkom om de molen te bezoeken. De gelegenheid om eens te zien hoe deze molen het waterpeil op de juiste hoogte probeert te houden. We zijn actief op 2m en op HF van 10:00 tot ca 16:00 uur. De roepnaam die vanaf de Middelmolen gebruikt wordt is PA6MM.
De Middelmolen wordt beheerd door de molenstichting Simav. Het bezoekadres van de molen is Graafdijk West 57 te Molenaarsgraaf. Meer info over de molen is te vinden op de site: https://www.simav.nl/molens/middelmolen/. Wie weet tot dan!
Met dank aan met PI4VAD bestuur
4. RSGB HamSCI presentatie en aanstaand ruimteweer webinar
Professor Gwyn Griffiths, G3ZIL is een bekend lid van de RSGB Propagation Studies Committee, maar ook iemand die betrokken is bij Ham Radio Science Citizen Investigation, ook bekend als HamSCI. Om de Citizen Science Month in april te vieren, heeft de RSGB Gwyns HamSCI-presentatie van de RSGB 2024 Convention op haar YouTube-kanaal gezet. In de presentatie schetst Gwyn de activiteiten van de organisatie, met name tijdens de verduisteringen van 2023 en 2024. Ga naar youtube.com/theRSGB om de presentatie nu te bekijken.
Als je meer wilt weten, ga dan naar het Tonight@8 webinar van de RSGB op 12 mei, waar HamSCI-voorman Nathaniel Frissell, W2NAF een presentatie geeft over ‘Ruimteweer dat we samen kunnen doen’. Zowel Gwyn als Nathaniel hebben onlangs een prijs gewonnen in de RSGB 2025 AGM Trophy Presentation. Je kunt ook betrokken raken bij de voorbereidingen van HamSCI voor een reeks meteorscatterexperimenten in augustus en december. Meer informatie vind je via hamsci.org/msqp
Met dank aan Tom PC5D
5. VERON Eemsland activeert de Batterij Fiemel in Termunten
VERON afdeling Eemsland (A30) zet vandaag zaterdag 3 mei 2025 een authentieke legertent op bij de bunkers Fiemel in Termunten. Met oude radioapparatuur uit de Tweede Wereldoorlog gaan de zendamateurs van de afdeling wereldwijd verbindingen maken met andere zendamateurs. U bent van harte welkom om te kijken hoe dit in zijn werk gaat.
Dit wordt georganiseerd in het kader van 80 Jaar Vrijheid in Groningen. De zendamateurs ontvangen onder andere WO2-historicus Joël Stoppels. Stoppels zal vanaf het bunkerterrein via een rechtstreekse radioverbinding in contact gebracht worden met de burgemeester van de gemeente Eemsdelta Ben Visser.
De bunkers in Termunten maken onderdeel uit van de Atlantikwall, een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitsers langs de westkust van Europa bouwden. De twee bunkers, een munitiebunker en een geschutstelling, behoorden tot de Marine Flak Batterie Fiemel, beter bekend als Batterij Fiemel. De bunkers zijn sinds 2016 als militair erfgoed in eigendom van Het Groninger Landschap.
Op zaterdag 3 mei zijn de zendamateurs van VERON van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig op het bunkerterrein.
Met dank aan de Eemsmond redactie
6. Bespreking van de nieuwe SG Lab 5,6 GHz transverter
SG Laboratory (SG Lab) is een klein bedrijf in Bulgarije dat een aantal microgolfproducten maakt, waaronder transverters voor de 1,3 GHz (23cm) en 2,3 GHz (13cm) amateurradiobanden. In het voorjaar van 2025 brachten ze een nieuwe transverter uit voor de 5,7 GHz (6cm) band.
Met de nieuwe transverter kan iedereen met een laagvermogen 432 MHz (70cm) transceiver toegang krijgen tot de 5,7 GHz band. Ideaal voor bijvoorbeeld iemand met een Yaesu FT-817 / FT-818 of de Icom IC-705 radio. Het uitgangsvermogen op 5.7 GHz is 2 watt, wat een redelijk signaal oplevert als je het in een schotel of phased array stopt. De ontvangstprestaties lijken ook goed te zijn.
Andrew VK3FS in Australië heeft onlangs een review gedaan van de nieuwe SG Lab 5.6 GHz transverter en die kan hiernaast worden bekeken…
Andrew heeft ook een uitgebreidere recensie op zijn website. Hij besluit de review met het volgende…
De langverwachte SG Lab 5.7 GHz transverter zou de meest kosteneffectieve manier moeten zijn om op de 5.7 GHz band te komen in vergelijking met de meeste andere aanbiedingen op de markt.
Met dank aan John EI7GL en Tom PC5D
7. Wie zei dat kinderen niet van amateurradio houden?
Deze moeder en haar twee kinderen hebben net een online amateurradio cursus afgerond. De kinderen zijn 11 en 13 jaar oud en zijn geslaagd voor het schriftelijke examen én voor een CW-certificaat.
Dit alles onder begeleiding van buurman Guy VA7GI.
Dit inspirerende bericht staat te lezen op de website van amateurradio.com.
Drie maal van harte gefeliciteerd met het behalen van dit prachtige resultaat. En met een beetje mazzel zijn ze binnenkort ergens op een van onze radioamateurbanden te werken.
Met dank aan John VE7TI en Johan PA3JEM
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag zo snel mogelijk van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.