Jaarlijkse herdenking gevallen radioamateurs 2018

Jaarlijkse herdenking gevallen radioamateurs 2018

Monument aan de Witte Kruislaan 47 te Hilversum

Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en oorlogssituaties en vredesmissies daarna. De VERON staat ook stil bij de gevallen radioamateurs.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben radioamateurs verbindingen opgezet en onderhouden voor het verzet. Helaas zijn veel radioamateurs daarbij gevangen genomen en zelf ter dood gebracht.

Ter nagedachtenis van de gevallen radioamateurs is in 1953 een gedenkteken onthuld bij Radio Kootwijk. Begin 2013 is dit monument verhuisd naar de voet van de televisietoren in Hilversum aan de Witte Kruislaan.

Dit jaar geen officiële herdenking

Hoewel er dit jaar geen officiële herdenking zal zijn, heeft de eigenaar aangegeven dat het terrein voor belangstellenden toegankelijk is.

Meer informatie:

Website comité 4 en 5 mei

Het monument

Het monument is onthuld op 5 mei 1953 door dr. L. Neher. De toenmalige directeur-generaal van de PTT. Elke vijf jaar vindt een herdenking plaats bij het monument.

Het monument is een gedenksteen van Tsjechische kalksteen met een bronzen medaillon. Op het medaillon worden drie mensen afgebeeld. Eén sprekend, twee luisterend, verbonden door radiogolven. De gedenksteen rust op twee natuurstenen palen.

De tekst op het medaillon luidt:

‘RADIOAMATEURS OFFERDEN HUN LEVEN VOOR DE VRIJHEID GEDURENDE DE OORLOG.’

Tot 2000 bevond het monument zich aan de gevel van het zendergebouw Radio Kootwijk van de PTT. Met het opheffen van dit zendstation moest voor het monument een nieuwe plaats worden gevonden. Het monument is hierop verhuisd naar het gebouw ‘Binnenlandse Omroep’ van de Nozema te Lopikerkapel. Hierbij is het monument geheel gerestaureerd. Het monument bevindt zich sinds 2013 op het terrein van KPN Broadcast Services in Hilversum.