Het Neumayer Station III zal in 2025 via de satelliet QO-100 blijven uitzenden
Het Neumayer Station III is een Duits onderzoeksstation gelegen op de Ekström-ijsplaat in Antarctica.
Het opmerkelijke station, dat in 2009 werd geopend, vervangt het oudere Neumayer Station II. En het speelt een cruciale rol in wetenschappelijk onderzoek naar het Antarctische klimaat, geofysica en atmosferische processen.
Innovatief ontwerp
Wat het Neumayer Station III zo bijzonder maakt, is zijn innovatieve ontwerp. Het onderzoeksstation is gebouwd op hydraulische cilinders, waardoor het kan worden opgetild om te voorkomen dat het door de sneeuw wordt bedolven. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de eerdere stations, die door de ophoping van sneeuw geleidelijk onbruikbaar werden.
Door de unieke locatie en de geavanceerde technologie is Neumayer Station III een essentieel onderzoeksplatform voor de wetenschap. Het draagt bij aan een beter begrip van de processen die onze planeet beïnvloeden en helpt bij het voorspellen van toekomstige klimaatveranderingen.
Het onderzoeksstation is uitgerust met moderne laboratoria, een weerstation en een communicatiecentrum, waardoor het één van de meest geavanceerde poolstations ter wereld is. Dit poolstation wordt overigens het hele jaar door bemand, ondanks de extreme kou en lange poolnachten in de winter.
Dankzij het Neumayer Station III kunnen wetenschappers wereldwijd beter begrijpen hoe Antarctica invloed heeft op het wereldklimaat en de toekomstige veranderingen in ons ecosysteem. Het buitengewone poolstation biedt onderdak aan wetenschappers en technici die werken aan onderzoek naar klimaatverandering, ozonmetingen en kosmische straling. Daarnaast ondersteunt het poolstation ook biologische en medische studies, die essentieel zijn voor toekomstige ruimtevaartmissies. Het Neumayer Station III is zodoende een hoogtechnologisch onderzoeksstation in Antarctica en wordt beheerd door het Alfred-Wegener-Institut.
Vanaf begin maart 2025 zal AMSAT-DL opnieuw contact opnemen met scholen
DP0GVN is de roepnaam van het radioclubstation op het Duitse Antarctische onderzoeksstation in Antarctica. Deze roepnaam wordt regelmatig geactiveerd door het personeel van het onderzoekstation alsook door bezoekers.
Op 9 augustus 2024 merkte Jörg DO5JL, vorig jaar IT-ingenieur/radio-operator bij Neumayer Station III, tijdens de voorbereidingen voor een schoolcontact op dat er geen bakens zichtbaar waren in de waterval van de ontvanger. Een snelle test toonde aan dat er geen probleem was aan de zendzijde, maar de ontvangst van het station DP0GVN was dood.
Ondanks zijn uiterste inspanningen kon hij geen precieze diagnose stellen en kon hij het probleem bijgevolg niet oplossen met de beschikbare middelen. Aanvankelijke overwegingen suggereerden dat de Low Noise Block (LNB) defect was. De LNB is de belangrijkste verbinding in een satellietsysteem. Maar aangezien er geen reserveonderdelen beschikbaar waren moesten alle radioverbindingen, inclusief de geplande schoolcontacten, voorlopig worden geannuleerd.
De roepnaam DP0GVN is weer in de lucht en heeft een nieuwe actieve operator
Toen de nieuwe leden van de 45e overwinteringsgroep medio november arriveerden, had de nieuwe IT-ingenieur/radio-operator Alex DL2ALY een aantal reserveonderdelen bij zich en na een paar dagen ontdekte hij dat het grootste probleem een mechanische complicatie was met de antenneophanging in de koepel. Hij kon het probleem op korte termijn voorlopig oplossen, weliswaar met een compromis, waardoor het radioclubstation DP0GVN sinds 22 november 2024 weer actief is. Eind februari 2025 wordt door de techniekers ter plaatse een definitieve en stabiele reparatie uitgevoerd.
De QSL-kaarten (zowel voor HF- als QO-100-satellietcontacten) zijn verkrijgbaar via DL5EBE, rechtstreeks of via het DARC QSL-bureau. Logs worden ook regelmatig geüpload naar LotW.
De roepnaam DP0GVN is weer in de lucht en heeft een nieuwe actieve operator, namelijk Alex DL2ALY die de komende maanden verantwoordelijk zal zijn voor de communicatie- en datanetwerken van het onderzoeksstation. In zijn vrije tijd verzorgt Alex het amateurradiostation DP0GVN en onderhoudt hij talrijke radiocontacten over de hele wereld. Het poolstation heeft overigens al de eerste aanvragen ontvangen van scholen om een contact te leggen via satelliet.
Alleen contact via: dp0gvn@amsat-dl.org
Alex DL2ALY is een zeer enthousiaste radioamateur die zeer vertrouwd is met alle bedrijfsmodes, inclusief satellieten (LEO, MEO, GEO). Hij zal DP0GVN activeren, met name in de digitale modes via QO-100. Maar natuurlijk gebeurt dit in zijn vrije tijd. Hij zal proberen om af en toe op de satelliet QO-100 te verschijnen, vooral tijdens de donkere overwinteringsperiode van april tot november 2025 in het Neumayer Station III. Ook gewoon om een levendig gesprek te kunnen voeren. Iedereen is welkom om contact met hem op te nemen. Charly Eichhorn DK3ZL geeft hierover informatie.
Meer informatie over deze buitenpost van wereldwijd onderzoek vindt u op deze webpagina.
Bron: DARC
Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ