In Electron van juni 2025
Binnenkort valt Electron van juni 2025 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:
- Verenigingsraad 2025
- PAOXAB en PA1CW benoemd tot Leden van Verdienste
- Gouden Speld Fred PA0FVH
- Lintjes PA0KLS, PA3EKW en PA3BJV
- Morse-examen in Diest
- CanSat-project technasium
Lees ook hieronder een korte vooruitblik.
Omslagfoto: Van links naar rechts: Fred Verburgh PA0FVH (Gouden Speld), Theo Koning PA1CW (Lid van Verdienste) en Aad Nijveld PA0XAB (Lid van Verdienste), te lezen op pagina 254 t/m 256.
Uitgelicht
Morse-examen in Diest
Michiel PC7MM

Alle geslaagden van de morseproef in Diest van 2025
Op 5 april was het dan zover: het morse-examen in Diest (België) zou plaatsvinden! Met zelfstudie had ik me afgelopen jaar voorbereid. Aanvankelijk met het leermateriaal van Morse Code Ninja, daarna met de morsecursus van de VERON en de Morse Runner-software. Daarna door met de Morserino-32 te oefenen in de diverse modi die dit veelzijdige portabele apparaatje ondersteunt.
Het examen, in België de‘BIPT morseproef‘, werd in 2025 voor de achtste keer georganiseerd door Radio Amateur Club Diest (UBA/DST), een van de afdelingen van de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs, afgekort de UBA.
UBA
Na het succesvol doorlopen van de Morseproef ontvangen de deelnemers een certificaat, waarop staat dat de proef met 5 of 12 woorden per minuut (wpm) doorlopen is. De houders van een Belgisch klasse A-bedieningscertificaat kunnen met het certificaat de vermelding ‘Morse xx wpm ‘ op hun bedieningscertificaat krijgen. De houders van een Nederlandse F- of N-registratiebewijs kunnen hiermee ook de vermelding ‘CW Included ‘op hun registratiebewijs laten zetten. Bij aankomst in het karakteristieke ‘Citadel Diest ‘ werd ik hartelijk ontvangen door de amateurs van UBA/DST. Alles was tot in de puntjes voorbereid, er kon een drankje gedronken worden en er was een goede en gezellige sfeer. Er bleken deze keer 1 Belgische en 10 Nederlandse amateurs mee te doen. Een aantal Nederlandse amateurs bleek de opleiding van de Morse Academy te volgen met klassikale lessen in een ruimte op het prachtige stoomschip ss Rotterdam. Het was interessant te horen dat deze lessen niet alleen gaan over het seinen en opnemen van morse, maar ook over de geschiedenis van seinsleutels, het leven van Samuel Morse, over de techniek achter het morseseinen, CW-contesting en ook over de CW Operating Practice.
Lees het verslag van Michiel PC7MM in Electron vanaf pagina 266!
CanSat-project technasium
Ger Koper PA2KOP
Dit jaar had een groepje van de technasiumafdeling van het da Vinci College zich opgegeven voor het CanSat project1. CanSat is een competitie voor scholieren in de bovenbouw HAVO en VWO. Leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet, in de vorm van een frisdrankblikje, met een microprocessor en sensoren of bewegende onderdelen en testen deze. Van de beste tien teams wordt de Can- Sat gelanceerd. Het idee van dit groepje was om luchtmonsters tijdens de afdaling in te nemen. Zo’n project kent vele kanten: mechanisch, elektronisch maar ook software. De leerlingen moeten dat zelf oplossen, maar mogen wel hulp van experts inroepen. Hans PE1AAY en ikzelf zouden helpen bij het ontwerpen van een antenne die op de dalende satelliet moet worden gericht om de statusinformatie op te vangen.
APC220
Voor de communicatie werd gebruikgemaakt van kant-en-klare digitale transceiverblokjes (APC220), waarmee de microcomputer in de satelliet en die op de grond konden communiceren. De antenne voor de satelliet was een staafantennetje, in feite een sleeve antenna2 , zoals die werd geleverd met de

Prototype van de Yagi richtantenne
transceiverblokjes. Voor de richtantenne suggereerde men een Yagi-antenne. De gebruikte frequentie ligt in de ISMband, 434 MHz.
Yagi antenna
Nu had ik net daarvoor wat artikeltjes gelezen over een grappig ontwerp van een 2-elements richtantenne voor het volgen van weerballonnen3. Het betreft een half-gevouwen dipool met een reflectorelement. In principe eenvoudig genoeg om na te bouwen door scholieren. Bovendien heeft de antenne het grote voordeel dat de impedantie 50 Ohm is.
Dit inspirerende artikel lees je verder in Electron op pagina 274!
Maar ook te lezen in Electron juni 2025
De vaste rubrieken NL-Post, Nieuwe leden, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?
- Bezoek Cellnex-toren in Smilde
- In stilte verbonden, dodenherdenking 4 mei 2025
- Gouden Spelden, Frans PA5CA, Peter NL5557 en Tijmen PA3GRM
- En nog veel meer…
VHF en hoger
Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.
Linkenpagina
Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.
Wilt u ook de Electron ontvangen?
Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.
Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?
Waarom lid worden van de VERON?
Belangenbehartiging
De VERON behartigt nationaal en internationaal de belangen van Nederlandse radioamateurs.
Activiteiten
VERON heeft 62 autonome afdelingen die allerlei leuke activiteiten organiseren.
Magazine
De VERON geeft elke maand een dik magazine uit met allerlei artikelen over amateurradio.
Tags: Electron,