In Electron van juli 2024

Binnenkort valt Electron van juli 2024 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:

 • Afscheid van HB-lid Eric-Jan Wösten PA0ERC
 • Eerste VERON Kennisdag Vierhouten
 • AMSAT mailalias verdwijnt
 • Drukke Techniekdag Steendert
 • Leiden Mills on the Air 2024
 • Objects on the air
 • Uitslagen CBR examens
 • Zo goed genoeg?!

Lees ook hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto: Uit Vossenjagen: Wim PD2WAM op vossenjacht, zie pagina 331

Uitgelicht

Eric-Jan Wösten PA0ERC

Toespraak Remy Denker PA0AGF bij het afscheid van HB-lid Eric-Jan Wösten PA0ERC

Eric-Jan Wösten PA0ERC

Op de VerenigingsRaad (VR) van 20 april 2024 heeft Eric-Jan Wösten PA0ERC afscheid genomen van het HB. Naar aanleiding van zijn vertrek hield Remy Denker de volgende speech.

Vanaf 16 april 2011, dus nu dertien jaar lang, zitten wij naast elkaar bij de HB-vergaderingen, en al dertien jaar werken wij die avonden samen om een goede HB-vergadering te leiden. Je nam de functie over van Koert Wilmink PA1KW. Je amateur-‘ roots’ liggen bij de afdeling Eindhoven, waar je jarenlang secretaris was. Ik ken die afdeling goed, doordat ook mijn roots daar liggen.

In de afgelopen periode ben je contactpersoon geweest van het Centraal Bureau en de IARU liaison officer voor de IARU Region 1. Je bent een korte periode secretaris van de Werkgroep Overleg Overheid geweest. Allemaal functies die je in je schaarse vrije tijd deed, want je vak van tandarts vraagt veel tijd en energie. Dertien jaar lid zijn van het HB houdt in dat je dertien maal tien is honderddertig vergaderingen hebt voorbereid, maar dus ook zo’n honderddertig vergaderingen hebt bijgewoond. Maak er 125 van omdat je weleens op vakantie bent geweest. Je hebt zo’n 125 keer 180 km is 22 500 km alleen al voor HB-vergaderingen op de weg gezeten.

Voor je inzet ben je in 2022 benoemd tot Lid van Verdienste van de VERON. Een welverdiende benoeming. Voor de VERON was je, gelet op je functie, de contactpersoon naar onze leden toe. Je hebt dan ook heel veel mails en brieven geschreven. Het aantal doet er niet toe; het zijn er veel.

Lees dit artikel verder in Electron!

Eerste VERON Kennisdag

Vierhouten

De eerste VERON Kennisdag op de zaterdag voor Pinksteren verliep rustig en gezellig. In en rond het dorpshuis in Vierhouten, vlakbij het VERON Pinksterkamp, zag je veel bezoekers die even een kijkje kwamen nemen. Samen met Dave PA5DOF nam ook ik een kijkje. Deze ontmoetingsdag was meer dan een markt en ook bedoeld als een meet en greet met de mensen achter de VERON-schermen. Naast radioapparatuur (ook oud en ‘groen spul’) waren er ook boeken te koop. We waren vroeg aanwezig dus het was nog best rustig.

Een foto impressie van de kennisdag vind je in Electron!

Maar ook te lezen in Electron juli 2024

Zelfbouw coupler PA3FWM

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?