In Electron van januari 2023

Binnenkort valt Electron van januari 2023 op de mat.

De editie van januari is weer goed gevuld met onder andere:

  • De nieuwjaarsboodschap van onze VERON-voorzitter Remy Denker (PA0AGF),
  • Nieuwe Technische Notities van PA3FWM,
  • Een reportage over het jaarlijkse weekend van de Commissie Gehandicapte Radioamateurs in Dennenheul, Ermelo,
  • En natuurlijk de delen 2 van ‘Korte Antennes’ en ‘SAQ Grimeton’.

Bij deze Electron zit ook weer de inhoudsopgave van de Electrons van 2022, waarmee het heel eenvoudig wordt om een artikel uit dat jaar terug te vinden.

Lees hier een korte vooruitblik.

Op de voorpagina een foto uit de HF-rubriek: Peter Denters PA0PCH (ex PA0PMD), winnaar Vonkenboer Morsechallenge 2019

Uitgelicht

Nieuwsjaarstoespraak 2023

Traditiegetrouw lees je in de eerste uitgave van Electron van het nieuwe jaar de nieuwsjaarstoespraak van Remy Denker (PA0AGF), algemeen voorzitter van de VERON. Uiteraard staat hij daarin stil bij de mogelijkheden die we weer gekregen hebben door het opheffen van de coronamaatregelen. Zo kon eind april de VR weer op de gewone manier plaatsvinden. Ook waren er tal van evenementen, zoals de DNAT in Bad Bentheim en natuurlijk onze eigen Dag voor de Radioamateur in de IJsselhallen in Zwolle. Remy blikt natuurlijk ook vooruit. Hij noemt dan bijvoorbeeld de World Radio Conference 2023, onder andere belangrijk voor radioamateurs omdat er beslissingen genomen gaan worden over het gezamenlijk gebruik van de 23cm-band door zendamateurs en satellietnavigatiesystemen, zoals GPS en Galileo.

Technische Notities van PA3FWM

De voorbije decennia hebben computernetwerken een grote vlucht genomen, en bijgevolg zijn er ook al veel oudere generaties ‘ethernet’-hardware op de  schroothoop dan wel de radiovlooienmarkt beland. Hoewel dit materiaal ‘ethernet’ heet, maakt het geen gebruik van wat in de radiotechniek onder ‘ether’ wordt verstaan. In de januari-uitgave van Electron beschrijft Pieter-Tjerk de Boer (PA3FWM) hoe deze netwerken werken en waarom ze ‘ethernet’ heten, en welke onderdelen bruikbaar zijn voor onze analoge  radiosignalen. Vervolgens vergelijkt hij de demping van netwerkkabel en andere typen (antenne)kabels.

Korte antennes – deel 2

Een bekende antenne voor de 80m-band is de dipool op ca. 10m hoogte boven de grond, met afmetingen van 2 x 20m, ofwel in totaal ½ golflengte. Zo’n antenne is voor veel radioamateurs in de stad een probleem, omdat men vaak onvoldoende ruimte vindt om zoiets te kunnen uitspannen. Bob J. van Donselaar (ON9CVD) beschrijft ook in dit tweede deel een aantal mogelijkheden voor korte antennes. Het eerste deel is te lezen in Electron van december 2022.

JOTA LX9S

Eric Vink (PA3ECN) deed op 15 en 16 oktober 2022 mee aan de JOTA/JOTI bij het Wereld Scout Bureau (Europees Support Centre) radioamateurstation in Luxemburg. Onder de call LX9S was een internationaal team van radioamateurs actief. Volgens Eric een mooie ervaring, die hij graag in Electron deelt.

Maar ook te lezen in Electron januari 2023

  • Een uitgebreid verhaal van Cor Struyk (PA0GTB) over de NTP World Clock, gebaseerd op zijn NTP Ham Clock-ontwerp uit Electron van maart 2021.
  • Bastiaan Mooijman (PA3BAS) brengt een verhaal over het CGR-weekend van 18 t/m 21 november 2022 in Dennenheul.
  • NL-post, met onder meer informatie over de mogelijkheden van WebSDR’s en een verwijzing naar een webpagina van de IARU-bandwacht, die je helpt bij het identificeren van storingen en indringers op onze amateurbanden.
  • Gouden Speld-uitreiking aan Rob derlagen (PA1EMT) en Meeuwes Shulting (PD5MES) in Alkmaar.
  • Vossenjagen, met daarin een beschrijving van diverse peilontvangers uit de collectie van PA0HRX
  • SAQ-Grimeton deel 2, over onder meer de magnetische versterker en de antennes van deze historische zender die uitzendt op 17,2 kHz!
  • Jaap van Duin (PA7DA) bespreekt hoe hij drones inzet bij de radiohobby. Bijvoorbeeld om een probleem in een antenne-installatie van dichtbij te kunnen bekijken, maar ook om een lichtgewicht antennelijn over een paar bomen te “tillen”.
  • HF-rubriek, met onder andere een vooraankondiging van de PACC-contest 2023 en een verslag en de uitslagen van de VERON SSB-velddag 2022
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger’-rubriek in Electron vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?