In Electron van februari 2025
Binnenkort valt Electron van februari 2025 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:
- 108e Amateuroverleg
- 85ste VerenigingsRaad
- Radio-activiteiten PH80LIB
- Bezoek DLR Zentrum Keulen
- ATV-repeater PI6ANH
- Nieuwe codeplug Anytone
- Open dag Watersnoodmuseum
Lees ook hieronder een korte vooruitblik.
Omslagfoto: Uit het artikel PI6ANH is dit het uitzicht vanaf de ‘Kematoren’ in Arnhem. Dit artikel is te lezen vanaf pagina 67.
Uitgelicht
Aarding miniwhip
Wim Apon PA0SLT
Een methode om het effect van de aarding van een miniwhip te bepalen
Er zijn allerlei theoretische beschouwingen die iets zeggen over het aarden van een ‘miniwhip’-antenne. Toch is het de praktijk die uiteindelijk bepaalt hoeveel al of niet aarden uitmaakt.
Het hele ontvangstsysteem bestaat uit de antenne, de coaxkabel, de ontvanger en het aardsysteem. Dit geheel ontvangt buiten de gewenste stations ook nog ruis. Deze ruis is een combinatie van bandruis, ontvangerruis en de ruis die van storing komt zonnepanelen, geschakelde voedingen, enzovoort).
De sterkte van deze ruis bepaalt welke zwakke stations je wel of niet kunt horen. Wat je graag wilt doen is kijken hoe sterk een zwak station doorkomt met een niet geaarde miniwhip, en daarna kijken hoe sterk dit station doorkomt als je de miniwhip geaard hebt.
In de praktijk blijkt dit behoorlijk lastig. Er zijn allerlei factoren die van invloed zijn, zoals condities, storing van andere stations, QSB en buren die storende apparatuur aan- of uitzetten. Ik bedacht een andere manier: je gaat niet kijken hoe sterk je een bepaald station ontvangt, maar je gaat de ontvangststerkte van alle stations vergelijken met die van een andere miniwhip. Daarna verander je iets aan je mininiwhip en ga je nóg eens vergelijken met die andere miniwhip, waaraan je niets veranderd hebt.
Aan de verandering kun je zien of je de boel verbeterd of verslechterd hebt. Omdat dat met SSB en S-rapporten niet zo goed gaat, doe ik het met WSPR-rapporten. Deze rapporten zijn in dB’s geijkt. Dat is precies wat je nodig hebt.
Lees dit leerzame artikel verder in Electron vanaf pagina 91!
VHF en hoger: VHF-geschiedenis
Ruud Hooijenga PF1F
Hoe het begon

De omslagfoto uit QST van augustus 1931 toont de ‘gemoduleerde oscillator’-zender die de 5m-hausse van die bewogen zomer op gang bracht. Twee 71As in een pushpull oscillator werden gemoduleerd door twee parallel geschakelde 47s.
VHF wordt vaak beschouwd als de ‘new frontier’ van amateurradio, maar is eigenlijk zo oud als radiocommunicatie zelf. Het eerste werk met elektromagnetische straling en de eerste radiocommunicatie vond plaats op golflengtes in de buurt van de 2m-band. De resonator van Hertz en de eerste apparaten van Marconi werkten rond de 150 MHz. Hertz gebruikte in 1888 ook een primitieve yagiantenne, terwijl Marconi een parabolische reflector gebruikte om het bereik van zijn apparatuur te vergroten. Later schakelden ze echter over op langere golven voor een groter bereik, waardoor de ultrahoge frequenties twintig jaar lang ongebruikt bleven.
De ARRL en QST bestonden al bijna tien jaar voordat frequenties boven 15 MHz in detail werden besproken. De introductie van vacuümbuizen in het begin van de jaren 1920 leidde tot vooruitgang in DX-communicatie, waarbij elke hogere frequentie weer nieuwe mogelijkheden met zich meebracht. 14 MHz maakte wereldwijde communicatie met laag vermogen mogelijk, en de volgende band die voor amateurs werd geopend was 56 MHz, waar men nóg betere DX-mogelijkheden verwachtte.
De uitdaging van het werken op 5m was een belangrijk probleem in de jaren 1920. Het artikel ‘Working At 5 Meters’ van R.S. Kruse uit 1924 in QST bood een startpunt, maar het bouwen en gebruiken van 5m-apparatuur was frustrerend vanwege de onstabiele zenders en het lastige werken met teruggekoppelde ontvangers, wat CW-communicatie op 5m beslist een uitdaging maakte!
Dit boeiende artikel lees je verder in Electron op pagina 72!
Maar ook te lezen in Electron februari 2025
De vaste rubrieken NL-Post, Nieuwe leden, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?
-
BIPT Morseproef 2025 bij UBA Diest
- Friese Elfstedencontest 2024
- 80 jaar bevrijding PC80TT
- Aarding miniwhip
- Electronisch simuleren SPICE
- Cursus zendamateur A37 Rotterdam
- Derde wereldtitel op rij voor DA0HQ-team
- En nog veel meer…
VHF en hoger
Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.
Linkenpagina
Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.
Wilt u ook de Electron ontvangen?
Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.
Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?
Waarom lid worden van de VERON?
Belangenbehartiging
De VERON behartigt nationaal en internationaal de belangen van Nederlandse radioamateurs.
Activiteiten
VERON heeft 62 autonome afdelingen die allerlei leuke activiteiten organiseren.
Magazine
De VERON geeft elke maand een dik magazine uit met allerlei artikelen over amateurradio.
Tags: Electron,