In Electron van april 2025

Binnenkort valt Electron van april 2025 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:

  • HamCon Belgium 2025
  • 100 jaar IARU – 1925-2025
  • Direwolf APRS web-dashboard
  • Gebruik S-Phone in WOII
  • Tegengaan vergrijzing in onze hobby
  • Start PA BOTA

Lees ook hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto: Twee jagers naderen vos 2. Uit het Vossenjagen artikel op pagina 179.

Uitgelicht

Gebruik S-Phone in WOII

Henk Zwier PA3CLL

S-Phone uit het Imperial War Museum in Londen

Als actieve radioamateur heb je vaak een brede interesse in techniek. In mijn geval niet alleen (QRP)radio, maar ook in vliegtuigen en in het bijzonder de luchtoorlog van 1940-1945. Zelf ben ik lid van de SGLO (Studiegroep Lucht Oorlog 1939-1945) die een maandblad uitgeven genaamd ‘Bulletin Air War 1939-1945’.

In de uitgave nr: 419 van 2022 las ik een interessant artikel: ‘Heksentoeren vanaf Gilze-Rijen’, door Erwin van Loo, die werkzaam is bij het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie). Hij beschrijft het verhaal van drie Nederlandse geheim agenten die werkten voor de Engelse geheime dienst MI6. In de periode maart t/m eind april 1945 onderhielden zij contact met de Nederlandse ondergrondse, door in de omgeving van de Betuwe met een vliegtuig boven dit gebied contact te maken met een S-Phone.

Ik had nog nooit gehoord van een S-Phone, en navraag bij leden van de SRS-club leerde me al snel dat het een zeldzaam apparaat is waarover niet veel bekend is. Uiteraard was de S-Phone in oorlogstijd uiterst geheim, maar daar moet nu wel meer over bekend zijn.

Jan Poortman PA3ESY was zo vriendelijk mij de manual en gebruiksinformatie over de S-Phone te sturen. Wat blijkt: de S-Phone MK IV is een draagbare QRP-transceiver werkend met vier batterijbuisjes op een frequentie van rond de 330 – 380 MHz en een zendvermogen van 100 á 200 mW. (QRP dus, en geschikt voor duplexverbindingen).

Lees dit boeiende artikel verder in Electron vanaf pagina 173!

Vergrijzing in onze hobby

Folkert PA0FOT, Henk PE3L, JAN PA0AAX, Albert PA5OXW

Afdeling Zuid-Limburg scoort met lessen op het Technasium

Nee toch! Alweer een artikel over vergrijzing? Het spook dat onze mooie hobby bedreigt? Maar wacht: lees even door en ontdek waarom wij denken wel een nieuwe mogelijkheid te hebben gevonden om onze hobby onder de aandacht van de jeugd te brengen.

Van idee naar actie

De interesse voor de JOTA (JOTA/JOTI.scouting.nl) lijkt af te nemen, zowel bij scouts als bij zendamateurs. De ‘makers’ dan misschien (fablab.nl, makerspaces.nl, hackerspaces.org)? Dit is al eens geprobeerd op de Hamradio in Friedrichshafen, maar was geen groot succes.

Op de UKW-Tagung in Weinheim zei Andreas Spiess (qrz.com/db/HB9BLA): “Je moet de jeugd proberen te bereiken daar waar ze zijn: de ‘Bahnhof-methode’. Maar waar zijn ze dan? Op sociale media als Snapchat, TikTok en Instagram? En waarom zou de jeugd überhaupt geïnteresseerd zijn in radio? Ze hebben een telefoon die alles kan! Een ontmoeting van Albert PA5OXW met een oud-leraar bracht een belangrijke nieuwe opening: het Technasium (technasium.nl).

Dit inspirerende artikel lees je verder in Electron op pagina 180!

Maar ook te lezen in Electron april 2025

Uit het artikel “100 jaar IARU – 1925-2025” op pagina 154: Van links naar rechts: Bob, Wolf, Hatto, Ruud en het echtpaar Dietrich Tappenbeck.

De vaste rubrieken NL-Post, Nieuwe leden, Ongedempte Trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen, de HF-rubriek, VERON Servicebureau en Komt u ook?

  • 58e VERON Pinksterkamp
  • Meer webshop
  • Marine Radio Amateur Club”40 jaar
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?