AO-7 satelliet viert 50 jaar in een baan rond de aarde
Je hoort vaak dat de oudste satellieten die nog in de ruimte werken de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 zijn. De Voyagers werden allebei in 1977 gelanceerd om te profiteren van de planetaire uitlijning die toen de “Grand Tour” werd genoemd. Hun beelden veranderden de menselijke visie op ons zonnestelsel.
Maar zijn zij echt de oudste, nog functionerende ruimtevaartuigen in de ruimte? Wat als we de ruimtevaartuigen meetellen die in een baan om de aarde zijn achtergebleven? Is het zelfs maar geloofwaardig dat de oudste nog werkende satelliet in de ruimte niet eens ontworpen of bestuurd werd door NASA, USAF, ESA of een andere ruimtevaartorganisatie? Wat als deze satelliet is ontworpen door radioamateurs? En dat de uiteindelijke assemblage plaatsvond in een kelderlaboratorium niet ver van het Goddard Space Flight Center?
AO-7 is de echte oudste
Alles welbeschouwd is AMSAT OSCAR 7, een SmallSat die op 15 november 1974 werd gelanceerd, de oudste werkende satelliet die nog steeds diensten levert aan honderden radioamateurs over de hele wereld. In zijn eerste leven had deze satelliet een zeer gezonde levensduur van 6,5 jaar. Om niet te overdrijven, AO-7 overleefde zowel zijn commerciële als zijn overheids-co-passagiers die door Delta-104 werden gelanceerd.
Het einde in zicht?
Eind 1980 begon de slechte, misbruikte NiCad-batterij van AO-7 ernstige tekenen van verhoogde serieweerstand te vertonen. Dit was een duidelijk teken voor AMSAT-commandostations dat het einde in zicht was. De cellen waren oorspronkelijk door NASA op capaciteit afgestemd. En inderdaad gingen alle cellen binnen een paar weken kapot.
AMSAT OSCAR 7 bleef 21 jaar lang slapen, tot op een maand nauwkeurig. Op een dag werd AO-7 weer wakker. Dit was alleen mogelijk als iets een open circuit in de batterij veroorzaakte.
Een zeer actieve gebruiker van AMSAT OSCAR 7, Pat Gowain, G3IOR, uit de UK, pleegde een telefoontje naar Perry Klein, W3PK, (eerste AMSAT President en ontwerper van de VHF/HF transponder). Dit was op 21 juni 2002. Pat vroeg zich af of we een nieuw LEO-ruimtevaartuig hadden gelanceerd? Hij hoorde weer morsecode telemetrie op de oude bakenfrequentie AO-7. Hij liet Perry een bandopname horen. Het klonk zeker als AMSAT OSCAR 7 telemetrie!
Veel satellietenthousiaste radioamateurs begonnen al snel de signalen van AO-7 waar te nemen en het tweede leven van de “Doornroosje” van satellieten begon.
AMSAT News Service publiceert artikelreeks over AO-7
In de novembermaand zal AMSAT News Service deze historische prestatie eren met een reeks korte artikelen over het leven van AMSAT OSCAR 7. Bezoek in de tussentijd een speciale pagina op de AMSAT-website waar u een verzameling van AO-7 artikelen en links vindt.
Met dank aan Tom PC5D