5 MHz, 60 m band, binnenkort ook voor zendamateurs met F-registratie

Binnenkort krijgen Nederlandse zendamateurs ook toegang tot de felbegeerde 60 m band. Dat valt op te maken uit de Staatscourant. “De houder van een F-registratie mag straks gebruik maken van deze band op secundaire basis. Dit is echter nu nog niet toegestaan. Dat mag pas als de frequentieband ook in de Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 (de Regeling) is opgenomen. Die wijziging is voorbereid en zal binnenkort ingaan. Morgen of overmorgen kunnen we daar waarschijnlijk meer over vertellen.” Dat laat Agentschap Telecom ons weten.

60 m bandVERON heeft lang gestreden voor toegang tot 5 MHz. Die strijd, die ook internationaal wordt gevoerd, wierp zijn vruchten af. Kort na de zomer meldde Agentschap Telecom al aan de voorzitter van onze Werkgroep Overleg Overheid, dat toegang tot 5 MHz in de maak was.

5350 kHz – 5450 kHZ

Daarmee loopt Nederland al vooruit op ander Europese landen. Die moeten mogelijk nog wachten op een besluit wat op WRC genomen wordt. Die vindt in november plaats in Genève. Naast de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn nu ook Nederlandse amateurs actief op 60 m. Nederlandse amateurs hebben een secundaire status tussen 5350 kHz en 5450 kHz. Daar mogen ze met een maximaal vermogen van 100 watt PEP zenden.

Bijzondere eigenschappen

De eigenschappen van deze band, waarvan de exacte golflengte 56 m is, maakt de band interessant voor radioamateurs. Zo is er dag en nacht propagatie op de 5 MHz band, in tegenstelling tot 80 m en 40 m. Op de 40 m band komt het vaak voor dat de MUF (Maximum Usable Frequency) na zonsondergang onder 7 MHz ligt, waardoor er geen verbindingen meer mogelijk zijn. Anderzijds zorgt absorptie in de D-laag ervoor dat de 80 m band overdag nauwelijks bruikbaar is voor langere afstanden.

Korte en middellange afstanden

Op de  60 meter band zijn de mogelijkheden voor NVIS propagatie uitstekend. Daardoor is de band overdag niet alleen goed bruikbaar voor middellange afstanden, maar ook voor korte afstanden, zoals binnen Nederland. Zelfs in tijden van weinig zonnevlekken is NVIS nog steeds mogelijk op de 60 meterband.