10GHz-WebSDR van PD1AHM online

10GHz-WebSDR van PD1AHM online

Schotel plus LNB

Enige tijd geleden heeft Hans PD1AHM uit het Midden-Limburgse Baexem (JO21wf) een WebSDR in de lucht gebracht voor de 10GHz-amateurband. De WebSDR is door iedereen te gebruiken en kan bijvoorbeeld ingezet worden om na te gaan of er verhoogde propagatiecondities zijn op de 3cm-band.

De WebSDR is te bereiken op het volgende internetadres: http://pd1ahm.hopto.org.

 

Ontvangststation 10GHz-WebSDR

De antenne van het ontvangststation bestaat uit een Cassegrain-schotelantenne met een diameter van 40 cm. De hoogte boven de grond bedraagt ongeveer 15 meter, wat overeenkomt met ongeveer 43 m boven NAP. Achter de reflector zit een LNB met een stabiele local oscillator.

SDR-ontvanger, Raspberry Pi en Bias-T

De LNB krijgt zijn voeding via de coaxkabel door middel van een zogenoemde bias-T-schakeling. Het RF-signaal uit de LNB gaat via dezelfde coaxkabel naar een SDR-ontvanger, een kloonversie van de SDRplay RSP2. Deze ontvanger wordt bestuurd met een Raspberry PI 4 waarop het opensourceprogramma OpenWebRX draait. Daarmee kan – wereldwijd – de gehele 3cm-band op een spectrumwaterval worden bekeken en ontvangen signalen worden beluisterd.

Bakens

Standaard staat de schotelantenne uitgericht op 240 graden. Dit omdat juist daar de bakens zitten die vanaf de locatie van Hans goed te ontvangen zijn met tropocondities of regenscatter. Vanuit deze richting komen ook meestal de regenbuien en dat maakt de kans op ontvangst van deze bakens alleen maar groter. Het dichtstbijzijnde baken is ON0UCL, op een afstand van 110 km (JO20hp). Een ander baken dat regelmatig te horen en op de spectrumwaterval te zien is, is F5ZTR uit JN19bq. Deze zit op 315 km! In andere richtingen zijn bakens soms dichterbij, maar heuvels zorgen dan toch voor een slechtere ontvangst.

Experimenten

Amateurs die willen nagaan of hun signaal op 3 cm te ontvangen is in Baexem, kunnen per e-mail contact opnemen met Hans om hem te vragen zijn antenne in de juiste richting te draaien. Zijn e-mailadres is: pd1ahm(at)veron.nl.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de site van VERON Midden- en Noord-Limburg