Veel gestelde vragen over de VERON e-mail alias

E-mail of email alias FAQU kunt als VERON lid op deze pagina een VERON e-mail alias aanvragen. Dit kan zijn in de vorm roepletters@veron.nl en/of luisternummer@veron.nl. Maar wat kan zo’n alias nu eigenlijk? En wat kan er niet mee? Kortom, hieronder proberen wij u een antwoord te geven op de meest gestelde vragen over de e-mail alias.

1) Kost de alias mij geld?

Nee. Voor VERON leden is het hebben en gebruiken van een alias gratis. Voor niet-leden is het helaas niet mogelijk om een alias aan te vragen; dan moet u eerst lid worden.

2) Moet ik software installeren voor die alias?

Nee. Uw alias stuurt alles door naar uw eigen e-mail adres. En uw eigen e-mail leest u met wat u al geïnstalleerd heeft.

3) Ik wil zo’n alias, maar heb geen e-mail adres. Kan dat?

Nee. Een alias stuurt alle binnenkomende e-mail door naar uw eigen e-mail adres. Het is dus geen POP3 of IMAP e-mailbox waar u op kunt inloggen om e-mail te bekijken. U heeft altijd een eigen e-mail adres nodig.

4) Hoe verstuur ik e-mail vanaf mijn alias adres?

Helaas kan dat niet. Een e-mail alias kan alleen maar e-mail ontvangen en vervolgens automatisch en direct doorsturen. Het is dus alleen een “in-bakje”, en geen POP3 of IMAP dienst. E-mail versturen blijft u vanaf uw eigen e-mail adres doen.

5) Kan ik mijn alias als afzender of antwoord adres instellen?

Beter van niet. Bij sommige e-mail providers en in sommige e-mail pakketten kan het wel, maar er kleven flinke nadelen en risico’s aan. Zo is het instellen van deze techniek erg complex; één klein foutje in de instellingen en uw e-mail komt nergens meer aan. En vaak worden e-mails die op deze manier “uit naam van” worden verstuurd abusievelijk als e-mail adres misbruik gezien. Dan beland de mail in de spam-box of wordt gelijk weggegooid zonder terugmelding aan de afzender. Krijgt u “SFP-check” foutmeldingen, dan weet u dat u met dit probleem te maken heeft. SPF staat voor “Sender Policy Framework“, en dit is de techniek waarmee e-mail providers onderling controleren of de afzender van een e-mail en een account heeft op het domein wat door het antwoord adres of afzender adres wordt aangegeven.

6) Ik test mijn alias, maar krijg niets terug! Werkt ‘ie wel?

Als u uw alias wilt testen, dan volstaat een e-mailtje naar uw eigen alias adres. Dat e-mailtje zou dan binnen een paar minuten (afhankelijk van de drukte op onze alias server) weer bij u terug moeten komen. Maar, sommige e-mail providers (zoals Google Gmail en Planet Internet / WXS) herkennen dat u een e-mail stuurt naar een alias die dan direct weer retour komt op datzelfde adres. En dat blokkeren ze omdat ze bang zijn voor lussen in e-mail ketens. Dus wanneer u uw alias echt goed wilt testen, dan moet u een test e-mail sturen vanaf een ander e-mail adres dan dat waar de alias naar doorstuurt.

7) Kan ik mijn alias door laten sturen naar een andere alias?

In theorie kan het, maar in de praktijk levert dit erg veel problemen op. Probeer dus ten alle tijden een alias naar een echt e-mail adres te laten doorsturen. Wanneer u bijvoorbeeld een Amsat alias en een VERON alias hebt, dan liever niet de een naar de ander laten doorsturen, maar beide direct naar uw eigen e-mail adres laten wijzen. Hoe langer de keten is, des te kwetsbaarder.

8) Kan ik mijn alias mail door laten sturen naar meer dan één adres?

Ja, geen enkel probleem. Geef aan ons door naar welke “distributielijst” u uw alias wilt laten doorsturen, en wij regelen het.

9) Ik heb meerdere roepnamen en/of luisternummers (NL-nummers). Mag ik meerdere aliassen?

Ja. Voor iedere roepnaam of luisternummer kunt u een alias aanvragen. En die aliassen kunnen dan allemaal naar hetzelfde e-mail adres doorsturen, maar dat hoeft niet. U kunt per alias opgeven waar deze precies naar door moet sturen. Dit is vooral handig voor speciale roepletters of roepletters van afdelingszenders.

10) Ik wil een alias, maar met een andere naam dan roepletters of luisternummer (NL-nummer). Mag dat?

Technisch kan het, maar het hebben van een alias anders dan roepletters of luisternummer is voorbehouden aan commissies, werkgroepen, bureau’s en andere officials binnen de VERON.

11) Ik heb nieuwe roepletters; mag ik mijn oude alias houden?

Zolang uw oude roepletters niet opnieuw uitgegeven zijn, hebben wij er geen moeite mee om uw oude alias actief te laten. U vraagt dan een nieuwe alias aan, en houd deze naast uw oude alias. Wanneer u zelf de oude alias wilt stopzetten omdat er niets meer op binnen komt, dan regelen wij dat voor u. Of wanneer de nieuwe eigenaar van uw oude roepletters zich meld, dan zetten wij de alias om.