Elke vijf jaar (waarbij het jaartal deelbaar is door 5) organiseert de VERON samen met de VRZA op 4 mei een herdenking bij het gedenkteken voor de gevallen radioamateurs. In de tussenliggende jaren zijn er natuurlijk ook 4 mei herdenkingen bij het monument, maar deze zijn kleiner van aard en op persoonlijk initiatief.

Let op: Het monument is begin 2013 naar een nieuwe lokatie gebracht. Het monument staat niet meer in Lopikerkapel bij de zendtoren van IJsselstein, maar is nu te vinden op de Witte Kruislaan 47 te Hilversum.

Hoewel Nederland al vele decennia in vrijheid leeft, vinden de VERON en de VRZA het belangrijk dat op 4 mei de radioamateurs, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, worden herdacht.

Deze radioamateurs waren er zich terdege van bewust dat zij gevaarlijk werk verrichtten en inherent eraan hun leven riskeerden, hoe kleinschalig hun deelname aan de illegaliteit ook was. Een verspreking of het per ongeluk achterlaten van een notitie kon het einde betekenen van hun activiteit en die van anderen of erger, het einde van hun leven. Daarnaast was er nog de onzekerheid of iedereen wel echt te vertrouwen was. Helaas hebben zij zelf niet meer mogen meemaken dat hun werk heeft bijgedragen aan het herkrijgen van de vrijheid waarin wij nu leven.

Dit is de belangrijkste reden dat de VERON en de VRZA er veel waarde aan hechten om de in de oorlog omgekomen radioamateurs te gedenken.
Namens de besturen,

Remy F.G. Denker (PA3AGF) Wim Visch (PG9W)
Algemeen Voorzitter Voorzitter

 

Herdenking 4 mei bij het gedenkteken voor de gevallen radioamateurs

 

Meer informatie over dit monument kunt u vinden op de website van het Nationaal Comite 4 en 5 mei of in het VERON Vademecum. Voor inlichtingen omtrent de Herdenking Gevallen Radioamateurs kunt u contact opnemen met Remy F.G. Denker (PA3AGF) via e-mail adres pa3agf @ veron.nl of telefonisch op 06-54291026.

Routebeschrijving per auto vanaf de A1

U neemt de afslag Hilversum Noord/Laren/Mediapark. Bij de T-kruising onderaan de afslag gaat u linksaf. U volgt de borden Mediapark. Op de rotonde voor het Mediapark neemt u de tweede afslag richting Bussum. Op de volgende rotonde rechtdoor. Bij de stoplichten gaat u linksaf de Witte Kruislaan in (op de hoek ziet u het eethuisje ’t Pandje). Na ongeveer 200 meter rechts aanhouden, aan het eind van het boslaantje bevind zich het KPN gebouw Witte Kruislaan 47. Er is toegang tot het toilet. Er is een mogelijkheid tot het gebruiken van koffie en thee.


 

Bevrijdingsmonument in Noordwijk

Ook in Noordwijk staat een bevrijdingsmonument. Deze wit natuurstenen pilaar, bekroond met een gebeeldhouwde vogel die zijn vleugels spreidt, is ter gedachtenis aan Ruud Tappenbeck. Hij was in de jaren twintig samen met zijn broer zeer actief op het gebied van Radio-amateurisme.

Ruud was in 1925 namens de NVVR (de voorloper van de VERON) de vertegenwoordiger bij de eerste IARU conferentie te Parijs. In 1923 heeft hij meegeholpen om samen met OM Jesse de eerste verbinding met America (op 200 Meter) tot stand te brengen.

Bevrijdingsmonument Noordwijk

De tekst op het voetstuk luidt: “TER HERINNERING AAN RUDOLF TAPPENBECK GEVALLEN VOOR WAARHEID EN RECHT TE NEUENGAMME DECEMBER MCMXLIV”.

Zie ook deze Nationaal Comite 4 en 5 mei website.